Liberecký kraj už zná letošní Firmu a Živnostníka roku

8. září 2011

Dvacítka firem z Libereckého kraje soutěžila o krajské tituly šestého ročníku podnikatelských soutěží Vodafone Firma roku 2011 a Era Živnostník roku 2011. Celkem se do soutěže přihlásilo více než 300 podnikatelů, mezi jinými skláři, provozní staročeské restaurace se zaměřením na krajské speciality, lektorská firma nebo výrobce outdoorového oblečení.

Vybrat nejlepší firmu a živnostníka roku byl pro porotu oříšek, prozradila členka poroty ze společnosti Vodafone, Petra Matyášová.

„Každá z firem, které tu soutěžily, byla unikátní a byl to svým způsobem originál. Žádná z nich nebyla rozhodně slabá. Bavili jsme se o tom, že bychom určili třeba pět prvních míst a pět dalších druhých, aby to bylo spravedlivé.“ popsala dilema porotců Petra Matyášová.

Živnostníkem roku se v letošním roce stal Jiří Štágl z České Lípy, který se svojí manželkou Katarínou už 12 let vlastní sad, pěstuje ovocné stromy a také chová včely. Produkují několik druhů ovoce a med, vše ekologickou cestou a v biokvalitě.

Druhé místo obsadil Pavel Bacovský z Jablonce nad Nisou, který se zabývá navrhováním interiérů na klíč a na pomyslné bronzové příčce se umístil prodejce zahrádkářských a chovatelských potřeb Vít Chalupníček ze Cvikova na Českolipsku.

Firmou roku 2011 se stala společnost Detoa z Albrechtic v Jizerských horách na Jablonecku. „Tak já jsem se k tomu dostal jak slepej k houslím. Mám školu umělecky zaměřenou... Začal jsem se sto dvaceti miliony, kdybych měl ekonomku, tak jsem se oběsil... Tím že jsem nevěděl do čeho jdu, tak jsem to nějak přežil.“ přiznal se smíchem jednatel společnosti Jaroslav Zeman a dodal, že lidé továrnu navštěvují i kvůli muzeu a nově otevřeným kreativním dílnám.

Druhé místo obsadila sklářská firma AJETO z Lindavy na Českolipsku a třetí skončil výrobce plastových dílů a podestav, společnost LUKOV Plast z Českého Dubu na Liberecku. Vítězové republikového finále soutěže Živnostník a Firma roku 2011 budou vyhlášeni 7. prosince v Praze.

autor: Eva Malá
Spustit audio