Liberecký kraj: Tisíce žáků skládají přijímací zkoušky na střední školy

18. duben 2016

Střední školy v Libereckém kraji pořádají dnes a zítra přijímací zkoušky. Volných míst je 6900. Žáků, kteří letos vycházejí z 9. tříd, je o 200 méně. Teoreticky by tedy mělo být místo na střední škole pro každého.

Letos si studenti mohli podat dvě přihlášky. Největší zájem je dlouhodobě o gymnaziální obory, střední průmyslové školy a obchodní akademie.

Naopak o řemesla žáci takový zájem nemají. Liberecký kraj podporuje 15 řemeslných oborů stipendii. O obor slévač není zájem ani přes finanční podporu, sklářský obor se ale naopak podařilo oživit.

S malým počtem uchazečů se každoročně potýká například Střední škola řemesel a služeb v Jablonci nad Nisou, kde se vyučuje hned několik bižuterních a sklářských oborů. Ty jsou přitom poslední v Česku.

„Třeba u sklářů, kde jsme v republice jediní, kdo tento obor vyučuje, máme v prvním ročníku nula, ve druhém dva a ve třetím ročníku čtyři žáky,“ říká Pavel Hartl, odborný učitel ze Střední školy řemesel a služeb v Jablonci nad Nisou. „Poptávka firem je ale ohromná,“ doplňuje Pavel Hartl.

Výsledky přijímacích zkoušek se studenti dozvědí nejdříve 22. dubna.

autor: sas
Spustit audio