Liberecký kraj se odvolá proti rozhodnutí ÚOHS zrušit tendr na zajištění autobusové dopravy

5. červen 2014

Rada Libereckého kraje na svém mimořádném zasedání rozhodla, že se odvolá proti rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. ÚOHS kraji zrušil miliardový tendr na zajištění regionální autobusové dopravy. Na počtvrté tak vyhověl dopravci z Velké Bíteše, který si stěžoval na neprůhlednost soutěže.

Podle vedení Libereckého kraje je odvolání proti rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže nezbytné, protože úřad zrušení tendru postavil ryze na administrativním pochybení zadavatele, které nemohlo ovlivnit průběh řízení.

ÚOHS navíc už jednou ve stejné věci rozhodoval, když kvůli neprůhlednosti zakázky podala stížnost společnost Arriva. Tehdy úřad kraji vyhověl.

Libereckému kraji teď nezbývá nic jiného, než čekat na výsledek. V prosinci ale končí stávajícím autobusovým dopravcům smlouvy. Je ale jasné, že i kdyby mu úřad vyhověl, bude problém do prosince v rámci tendru autobusového dopravce vybrat.

Už 18. června se ale vedení kraje setká se všemi dopravci, kteří se do soutěže přihlásili. Dostanou podmínky, za kterých by měli dopravu v kraji provozovat a je podle hejtmana Martina Půty ze Starostů a nezávislých je na nich, jak se k tomu postaví.

„Musí zůstat zachování jednotného tarifu Opuscard, garantovat to, že budou mít své dopravní prostředky vybaveny všemi potřebnými přístroji na odbavení. A pak samozřejmě budeme jednat o ceně a dalších parametrech,“ popisuje hejtman.

Pro cestující se nic nezmění

Noví dopravci v Libereckém kraji začnou jezdit od neděle 14. prosince. Vedení kraje má teď dvě možnosti. Buďto prodlouží stávající smlouvy současným devíti dopravcům, mezi které patří například Busline, ČSAD Liberec a ČSAD Česká Lípa. Nebo uzavře nové smlouvy s těmi dopravci, kteří se přihlásili do tendru.

Ti pak budou muset doložit, že mají všechny autobusy vybavené. Pro samotné cestující se vůbec nic nezmění. Vše bude fungovat tak, jak jsou lidé zvyklí.

Tendr na zajištění autobusové dopravy vypsalo minulé vedení kraje už v roce 2012. Nový dopravce nebo dopravci měli zajišťovat regionální autobusovou dopravu od prosince 2014 na deset let. Termín pro podání nabídek se kvůli námitkám a úpravám tendru desetkrát posouval.

Zakázku za 4 miliardy korun by mohl získat jediný uchazeč nebo až tři, je rozdělená na tři regiony: Východ (Českolipsko), Západ (Jablonecko a Semilsko) a Sever (Liberecko).

Důvodem ke zrušení tendru bylo podle antimonopolního úřadu pochybení Libereckého kraje v nastavení podmínek veřejné soutěže. Konkrétně šlo o chybné nastavení dokumentů požadovaných k prokázání stáří kvalifikace. Navíc nevyhověl námitkám. Kraj tak porušil zákon o veřejných zakázkách.

autor: Eva Malá
Spustit audio