Liberecký kraj nesouhlasí s omezováním finančních úřadů. Proti jsou i dotčené obce

24. září 2019 07:32

Krajští zastupitelé dnes projednají plánované omezování služeb poboček finanční správy. Podle dřívějších informací by se měla omezit činnost tří poboček v kraji – ve Frýdlantu, Novém Boru a Tanvaldu.

Zmíněných regionálních pracovišť se dotýká omezení, které potvrdila i sama Finanční správa. Od příštího roku plánuje takzvanou optimalizaci řízení územních pracovišť. Zůstat na přepážkách pro příchozí na zmíněných pracovištích mají nadále dva úředníci. Fungovat budou dva dny v týdnu.

Důvodem jsou úspory

Omezení by mělo nastat v celé republice. Radnicím dotčených měst se to ale nelíbí a nesouhlas budou dnes projednávat i zastupitelé kraje. Kraji vadí, že to způsobí komplikace pro občany.

Nesouhlasné stanovisko vydala i rada kraje. Všechny tři regiony, kterých se omezení týká, jsou totiž navíc označené jako hospodářsky slabé. Podle hejtmana Martina Půty ze Starostů pro Liberecký kraj to může dokonce vést k dalšímu vylidňování pohraničních oblastí.

Jednání zastupitelů je možné sledovat online

Celkem by dnes měli krajští zastupitelé projednat 42 bodů, mezi nimi i vyjádření k dalšímu rozšiřování polského hnědouhelného dolu Turów.

Lidé mohou na jednání přijít osobně nebo ho sledovat na webových stránkách. „Zasedání se uskuteční tradičně v zasedacím sále ve 3. patře budovy Krajského úřadu Libereckého kraje,“ upřesňuje krajský mluvčí Filip Trdla.

autor: Jan Charvát
Spustit audio