Liberecký kraj: Na horách může do zítra napadnout až 30 cm sněhu

11. prosinec 2018 14:23

Sníh celý den komplikuje dopravu v Libereckém kraji. Problémy jsou na silnicích ve všech okresech. Sněžit má i přes noc.  

Kamiony stojí na silnicích například Jablonecku mezi Tanvaldem a Harrachovem nebo na Českolipsku u Kamenického Šenova. Silnice můžou být taky namrzlé. Podle policie by měli být řidiči na cestách velmi opatrní.

 „Během dneška a noci může na horách napadnout od deseti do třiceti centimetrů nového sněhu, v polohách nad 500 metrů by toho sněhu bylo o dost méně, něco mezi pěti až deseti centimetry,“ komentuje meteorolog Martin Novák.

Aktuální výstraha před silným sněžením platí v celé zemi do nadmořské výšky 600 metrů nad mořem od úterních 19 hodin do středečních 9 hodin. Meteorologové ale předpokládají, že se náledí a zmrazky budou tvořit i v dalších dnech.

Řidiči by měli sledovat dopravní zpravodajství a jezdit velmi opatrně. Doporučuje se zimní výbava, při cestách do hor i sněhové řetězy, nutné jsou zimní pneumatiky s dostatečnou výškou vzorku.

Horská služba v Krkonoších pak v úterý vyhlásila po sněžení v minulých dnech první, tedy nejnižší stupeň lavinového nebezpečí. Na hřebenech Krkonoš je kolem 50 centimetrů sněhu, který napadl za poslední tři dny, uvedl na webu Pavel Cingr z krkonošské horské služby. Více sněhu je na závětrných svazích a v závětrných žlabech.

autor: Jan Charvát | zdroj: ČTK
Spustit audio