Liberecký kraj má konečně po týdnech jednání koalici

20. listopad 2012

Liberecký kraj má takzvanou křehkou koalici. Na jejím vzniku se po týdnech jednání dohodli Starostové společně se Změnou pro Liberecký kraj. Na severu Čech tak došlo k v Česku zcela ojedinělé věci - kraj povede koalice, která nemá zastoupení žádné z parlamentních stran.

Martin Půta, lídr vítězné strany Starostové pro Liberecký kraj, a Jan Korytář, který stojí v čele Změny pro Liberecký kraj, která skončila ve volbách třetí, potvrdili dohodu o koalici svými podpisy. Starostové spolu s členy Změny představili také navrhované vedení kraje - osm radních, kteří ale musejí svůj post obhájit před ustavujícím zastupitelstvem 27.listopadu.

Novým hejtmanem by měl být podle koaličních partnerů Martin Půta. Právě kolem jeho osoby se začaly v posledních dnech objevovat podivné věci, bylo na něj podáno trestní oznámení kvůli údajnému opsání bakalářské práce a objevila se i další obvinění. Martin Půta na ně nehodlá reagovat: „Musím říct, že se rozhodně nenechám ani pamflety ani nepodloženými trestními zastrašit. V tuto chvíli jsem se po konzultaci s právníkem rozhodl, že trestní oznámení na oznamovatele podávat nebudu, protože toho času, kterého úplně mnoho nemám, by na to byla škoda a já ho chci věnovat především úkolům, které jsme si jako rada Libereckého kraje vytýčili.“

A nebojí se Martin Půta křehkosti koalice, která má převahu jen jednoho hlasu? „Musím říct, že zatím co dva dny po volbách jsem měl strach poměrně velký, tak jednání, která vedeme se Změnou pro Liberecký kraj, mě přesvědčují o tom, že naše cíle jsou velice podobné, že máme i podobné názory na to, jak jich dosáhnout a věřím, že ta koalice bude fungovat celé čtyři roky. Ono nás to také bude nutit hledat podporu pro naše návrhy i u ostatních zastupitelských klubů...“ uvažuje Půta.

Jan Korytář krajským radním nebude. „Je dohoda o tom, že zde vznikne nová protikorupční rada, která bude na úrovni komise rady. Měl bych být předsedou této protikorupční komise, která by měla být složena zejména z expertů.“ konstatuje Korytář.

Vznik koalice bude mít za následek hned několik personálních změn v komunální politice. Všichni členové rady se rozhodli, že přestože nemusí, opustí svá místa. Postu starosty se vzdá Marek Pieter z Desné, Hana Maierová z Turnova, Vladimír Mastník z Lomnice nad Popelkou a pozici náměstka primátora v Jablonci opustí Petr Tulpa. Pokud Martin Půta obhájí hejtmanskou pozici, i on se vzdá postu starosty v Hrádku nad Nisou.

autor: sas
Spustit audio