Liberecký kraj chce zkvalitnit železniční dopravu v Euroregionu Nisa

1. únor 2010

Liberecký kraj připravuje zkvalitní železniční dopravy v Euroregionu Nisa. Chce, aby obyvatelé jezdili po železnici do Německa lepšími soupravami a rychleji. Projekt LUISE, který v současnosti zpracovávají experti, má určit jestli je možné na stávajícím území požadovanou trať vybudovat.

Jedná se především o změny mezi českou a německou stranou, na trati mezi Hrádkem nad Nisou a Německou Žitavou. Vizí radních libereckého kraje je, aby tady jezdily vlaky každou hodinu, byly pohodlné a luxusní a navíc jezdili až sto kilometrovou rychlostí.
Trať má ale jeden háček - a sice téměř tří kilometrový úsek, který vede přes Polsko. Polská část trati je v katastrofálním stavu. Vlaky po ní mohou jet maximálně třiceti kilometrovou rychlostí, jinak by hrozilo vykolejení či rozpad dráhy.
Paradoxně tak hrozí , že kvůli třem kilometrům přes Polsko se může zavřít celý úsek z Liberce až do Německa. V případě, že by byly koleje v pořádku, vlaky by tudy projely za dvě minuty. Investice do zkvalitnění železnice už stály stovky milionů. Všichni tak doufají, že se při jednání na nejvyšší možné úrovni podaří přesvědčit polskou stranu, aby se aktivně zapojila, využila prostředky nabízené Evropskou unií a trať konečně zmodernizovala.

autor: Ivana Schoffelová
Spustit audio