Liberecký kraj bude mít podle prezidenta do několika měsíců samostatný krajský soud

25. březen 2015

Zřízení samostatného krajského soudu a přejezd amerického konvoje. To byla hlavní témata, která prezident České republiky Miloš Zeman zmínil při svém prvním návštěvním dnu v Libereckém kraji. Kromě krajského úřadu navštívil i liberecké kasárny, Českou mincovnu a Městskou nemocnici v Jablonci nad Nisou.

O zřízení samostatného krajského soudu usiluje Liberecký kraj už deset let. V Liberci je teď pouze pobočka Krajského soudu v Ústí nad Labem. Záležitosti z okresu Semily například vyřizuje Krajský soud v Hradci Králové.

Prezident ještě před polednem navštívil 31. pluk radiační, chemické a biologické ochrany. Specialisté pro něj připravili ukázky zásahu ve speciálních oblecích nebo manipulaci se zraněnými v polní nemocnici. V souvislosti s návštěvou kasáren, kde z neděle na pondělí přenocují vojáci z amerického konvoje, řekl, že nesouhlasí s tím, že je někteří lidé označují za okupační armádu.

Prezident navštívil také mincovnu a nemocnici v Jablonci nad Nisou. Prezident zavítá i na Českolipsko. Setká se zde se zastupiteli a občany Stráže pod Ralskem, prohlédne si areál Vězeňské služby a navštíví podnik Diamo, který likviduje v okolí Stráže pod Ralskem následky nešetrné těžby uranu.

autor: Eva Malá
Spustit audio