Liberecký kouč Pešán věří v postup do předkola, klíčové prý budou následující dva domácí zápasy

10. únor 2015

Víte, v čem se v případě libereckého hokeje podobají roky 2009, 2012 a 2015? Pokaždé se na lavičku A-týmu Bílých Tygrů postavil jako hlavní trenér Filip Pešán. Naposledy se tak stalo po odstoupení Rostislava Čady, který u mužstva skončil ze zdravotních důvodů. Pešán, dosavadní kouč farmy v Benátkách, přebral jedenáctý extraligový tým na konci ledna, a rozepsal tak svou třetí trenérskou kapitolu v Liberci.

„Jediný rozdíl, který vnímám, je v tom, že jsem o dva, respektive o šest let starší a zkušenější než při předchozích angažmá. Ta situace je ale podobná. Tým je jedenáctý, to byl vždycky, když jsem ho přebíral, a je v nepohodě,“ nabízí Filip Pešán srovnání s roky minulými, kdy se stal, mimochodem také v průběhu sezony, hlavním koučem Bílých Tygrů.

Na rozdíl od let 2009 a 2012 ale tentokrát jeho předchůdce nevystrnadilo z liberecké lavičky samotné vedení, ale zdravotní stav. I proto Pešán nastoupil zcela nečekaně a mnoho času na rozmýšlení neměl.

„Váhal jsem, jestli tu nabídku přijmout, protože tady už v minulosti byla negativní reakce libereckých fanoušků na moji osobu. Potřetí dráždit fanoušky mým jménem by nemuselo být to nejlepší, na druhou stranu jsem pod smlouvou. Byla to od vedení kombinace nabídky a příkazu na řešení situace. A po zvážení všech variant jsem tu nabídku přijal. Doufejme, že týmu pomůžu,“ říká Pešán.

Jeho dosazení do funkce hlavního trenéra bylo pro liberecké vedení nejlogičtější volbou, vždyť sedmatřicetiletý kouč působí v téhle organizaci řadu let. A už potřetí je tedy jeho úkolem nastartovat hru A-týmu a dostat mužstvo do míst zaručujících postup do předkola play-off.

„Rozhodně se nebudu pouštět do kritiky časů minulých, hodnotím situaci, která teď nastala. Kluci nejsou v herní pohodě, protože prohráli několik zápasů o gól, a to psychické pohodě moc nepřidá. Možná potřebují trochu odlehčit atmosféru v kabině,“ naznačuje Filip Pešán, kde je aktuálně největší problém libereckého mužstva.

Pešán stále věří

Cíl je každopádně jasný, a že by měli Bílí Tygři chybět v postupové desítce, to si zatím pod Ještědem nikdo příliš nepřipouští. Jenže čas se extrémně krátí a při pohledu na ligovou tabulku je jasné, že situace je kritická. Zbývá odehrát osm kol a v případě Severočechů je navíc potřeba smazat šestibodové manko na 10. příčku.

„Důležité budou nejspíš ty první dva zápasy doma. Když je zvládneme, tak jsme velmi vážně ve hře o desítku. Přestože ztráta šesti bodů je dost, tak je stále hodně bodů ve hře. Navíc nikdy nevíte, jestli Boleslav neprohraje všech osm zápasů, nebo jestli my nevyhrajeme šest z osmi. Ta matematika je v tomhle nejasná a my tu desítku můžeme udělat,“ věří Filip Pešán a tuší, že velmi důležité budou hned následující dva domácí zápasy. Ten první čeká Bílé Tygry už ve středu s dvanáctou Olomoucí, další přijde na řadu v pátek, kdy do Home Credit Areny zavítají deváté Vítkovice.

autor: David Nyč
Spustit audio