Liberecký hospic nabídne klientům kapli i čajovnu

5. listopad 2012

Už se začíná rýsovat konečná podoba kamenného hospice v Liberci. Liberecký kraj společně s Hospicovou péčí svaté Zdislavy finišují s přípravou výstavby. Hospic vznikne v bývalém městském sirotčinci. Rekonstrukce budovy bude stát zhruba osmdesát miliónů korun.

Výstavbu hospice připravuje Liberecký kraj už od roku 2009. Podle končícího krajského radního Pavla Petráčka je kraj jedním z mála v zemi, kde podobné zařízení zatím chybí. Dlouho ale nebylo možné najít vhodný pozemek k jeho výstavbě nebo dům k rekonstrukci.

Zatím nevyléčitelně nemocným v kraji slouží pět rodinných pokojů v nemocnicích v Liberci, České Lípě, Turnově a v Semilech. S výjimkou libereckého zůstanou ostatní pokoje v provozu i po otevření hospice. Dál bude fungovat i domácí péče, řekla ředitelka společnosti Hospicová péče sv. Zdislavy Taťána Janoušková: „Většina lidí si přeje zemřít doma, ve své vlastní posteli... Rodina ale často umírajícím není schopna tuto péči dát, hospic je takové druhé řešení... Proto se nebojím, že by nebyl zaplněn.“

Teď se pracuje na projektu. Práce by měly začít v příštím roce. Studie počítá s rekonstrukcí budovy sirotčince, která byla postavená na přelomu devatenáctého a dvacátého století. Měly by tu vzniknout i dvě přístavby, dodal architekt Martin Resler: „První a druhé patro bude vyhrazeno pokojům, od začátku nám šlo o to, aby byl ten dům přívětivý a příjemný. Jsou tu prostorné chodby s výhledem do zahrady, čajovna, společenská místnost a kaple. Bude řešen důsledně bezbariérově...“

Zhruba devadesát pět procent klientů hospicové péče tvoří onkologičtí pacienti. V Libereckém kraji se ročně průměrně diagnostikuje dva a půl tisíce nových případů.

autor: Eva Malá
Spustit audio