Liberecký hejtman ocenil osobnosti, které se zasloužily o dobré jméno kraje doma i ve světě

31. říjen 2019

Cenu Pocta hejtmana 2019 získalo osm lidí, z toho jeden in memoriam. Veřejnost nominovala 30 kandidátů, finalisty vybrala odborná porota.

Hejtman Libereckého kraje předává Čestné uznání a zlatý dukát u příležitosti výročí vzniku samostatného Československa od roku 2006. Veřejnost může adepty na ocenění navrhovat od roku 2013. Poctu hejtmana 2019 laureáti přebírali ve středu 30. října v Oblastní galerii Liberec.

Už 23. října si ale, doma při osobním setkání s hejtmanem, ocenění za celoživotní přínos v oboru sklářství a výtvarnictví převzala sklářská výtvarnice Jaroslava Brychtová. Ta spolu s manželem Stanislavem Libenským ovlivnila několik generací sklářských výtvarníků a také například reprezentovala sklářskou výrobu na výstavě EXPO 1958 v Bruselu.
Ocenění za celoživotní přínos v boji za svobodu dostal při slavnostním předávání v liberecké Oblastní galerii válečný veterán, protifašistický bojovník, člen Československé obce legionářské a dlouholetý pracovník Vojenského výzkumného ústavu Josef Haisler. Poctu hejtmana za celoživotní přínos sklářství a bižuterii dostal Jaroslav Hlubůček, který stál u zrodu Hospodářské komory České republiky a Svazu výrobců skla a bižuterie, a také se zasloužil o záchranu bižuterního průmyslu po rozpadu holdingu Jablonex.
Poctou hejtmana za mimořádný přístup k záchraně lidských životů byl in memoriam oceněn Michal Beneš, záchranář, pilot a dobrovolný člen Horské služby České republiky, který letos v březnu tragicky zahynul při leteckém výcviku. Cenu za něj převzala jeho partnerka Simona Kratochvílová.

Michal Beneš pracoval u horské služby jako záchranář od roku 2003

Zlatý dukát za ojedinělý přínos pro literaturu si z galerie odnesl turnovský rodák Jaroslav Rudiš. Spisovatel a autor několika divadelních her a komiksů je také nositelem prestižní Ceny literárních domů a Ceny Jiřího Ortena, tu dostal za svou prvotinu Nebe nad Berlínem.

Cenu za ojedinělý přínos pro literaturu dostal Jaroslav Rudiš (vlevo)

Architekt Jiří Suchomel, který se mimo jiné zasloužil o vznik liberecké architektonické fakulty, získal od hejtmana Poctu za celoživotní přínos v oboru architektury. Mezi jeho nejvýznamnější práce patří například českolipský kulturní dům, Palác Syner v Liberci či budova G liberecké Technické univerzity.
Za celoživotní přínos v oblasti hudby ocenil hejtman dirigenta orchestru Divadla F.X.Šaldy Graziana Sanvita. Italský rodák stál mimo jiné u zrodu amatérského Podkrkonošského symfonického orchestru, který patří ke špičce ve svém oboru v České republice.
Členka plaveckého sportovního oddílu TJ Slavia Liberec Markéta Pechová, která v srpnu letošního roku jako první handicapovaná plavkyně překonala kanál La Manche, získala Poctu hejtmana udělena za mimořádný sportovní výkon.

Markéta Pechová si odnesla Poctu hejtmana za mimořádný sportovní výkon
zdroje: ČTK , Liberecký kraj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka