Libereckou zoo trápí sucho, pitnou vodu musí používat jako užitkovou

30. červenec 2018

Pomoci by mohl evropský projekt, díky kterému by v zahradě mohli užitkovou vodu opakovaně používat. Na projektu zoo spolupracuje s libereckou univerzitou a dalšími partnery z Čech, Itálie a Británie.

Podle ředitele liberecké zoo Davida Nejedla je zvlášť toto suché léto patrné, jak moc by lepší efektivnější hospodaření s vodou pomohlo.

 "Protože už vodu z potoka skoro brát nemůžeme, z jezírka to je už také minimum a u vrtů máme omezení odběrů," uvedl ředitel. Zahrada tak pro napouštění bazénů, na napájení a umývání zvířat, mytí expozic či zalévání rostlin musí částečně brát i pitnou vodu.

 "Což nás trápí, protože neradi používáme pitnou vodu k užitkovým věcem, a druhá věc je, že se to nepříznivě promítá do ekonomiky zahrady," doplnil David Nejedlo. Podle něj už museli kvůli nedostatku vody také omezit zálivku rostlin.

V chystaném projektu počítá zoo  s tím, že by se voda dala využívat opakovaně.

"To znamená, že by se třeba voda ze sloního bazénu nevypouštěla do kanalizace, ale dávala do toho systému, který by měl dva způsoby filtrace," uvedl ředitel liberecké zoo David Nejedlo. Jedním z nich by byla kořenová čistička a druhý by byl vytvořený z filtrů z nanovláken. Právě tím se zabývá už několik let Technická univerzita v Liberci, která je do projektu zoo zapojená. Například před dvěma lety vyvinula ve spolupráci s místní firmou metodu, která umožňuje přeměnu odpadní vody na pitnou.

Pokud s žádostí o dotaci uspěje, mohla by na jeho realizaci získat zhruba 1,5 milionu eur, tedy asi 38,4 milionu korun. 

"Výsledek bychom se měli dozvědět na jaře 2019," uvedl Nejedlo. Projekt by se mohl uskutečnit v letech 2020 až 2022. "Šlo by o úsporu ve stovkách tisíc korun a hlavně bychom měli dostatek vody," dodal ředitel liberecké zoo.

autor: mib | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související