Liberecké Vratislavice chystají stavbu netradiční školky - v japonském stylu!

17. únor 2016

Dřevo, sklo a jiné průhledné materiály a otevřené prostory pro děti bez plotů. Tak bude vypadat nová mateřská škola v libereckých Vratislavicích nad Nisou. Navrhl ji architekt Petr Stolín, který stojí i za podobou Kulturního centra 101010. Chce změnit zaběhnuté představy o podobě zařízení pro nejmenší - proto se inspiroval Japonskem.

„Vnímám japonské architekty současnosti jako velmi dobré. Snažíme se jejich nápady, myšlenkami a hlavně filozofií inspirovat. Je velice střídmá, umírněná a to velmi formuje i výsledné domy,“ kostatuje Petr Stolín a pokračuje: „Ty stavby jsou očištěné od nánosů dekorů a zbytečností a snaží se vytvářet čisté prostory. Například obyvací prostor by měl být prostor pro myšlenky, a ne pro věci.“

Model stavby školky zaujme na první pohled – je subtilní, stromy zde prorůstají budovou, nechybí průhledy ani atrium.

„Mělo by to být v bílých, klidných tónech, to u školských zařízení není příliš obvyklé. Tu barevnost a živost do toho budou přinášet právě děti,“ vysvětluje své pojetí architekt.

Školka by měla vyrůst na Nové Rudě hned za budovou stření umělecké školy. Pokud vše půjde podle plánu, přivítá první děti už v roce 2017.

autor: Eva Malá
Spustit audio