Liberecká zoo zachránila ročního orlosupa

24. červenec 2013

Vzácného orlosupa bradatého (Gypaetus barbatus) zachránili v úterý poblíž německého Görlitz pracovníci Zoo Liberec. Roční samice orlosupa Bernd, která byla vypuštěna do volné přírody loni v červnu ve švýcarském údolí Calfeisen, totiž už několik dní bloudila křížem krážem Evropou, až se usadila u zatopeného lomu v Sasku.

Existuje přitom silné podezření, že Bernd strádá otravou těžkými kovy. „Prvním příznakem otravy totiž bývají neustálé přelety z místa na místo, takže musíme nejprve tuto příčinu vyloučit rozborem krve. Na druhou stranu orlosup nejevil alespoň při první prohlídce známky nějakého traumatického zranění, je ale vidět, že je hodně zesláblý. Hned po příjezdu do zoo jsme mu nabídli krmení – dvě křepelky a pět kuřátek, což bez problémů snědl,“ vysvětlil kurátor dravých ptáků liberecké zoo Jan Hanel s tím, že je dravec v tuto chvíli v karanténě. Samice ale bude na sklonku týdne převezena do Zoo Praha, kde podstoupí veškerá nezbytná vyšetření.

Podle záznamů ze speciální vysílačky má za sebou Bernd (narozena 24. 2. 2012 ve španělském centru Valcallent) opravdu dlouhý výlet: ze Švýcarska si to nejprve zamířila na Mnichov, dále do Česka, Polska a Holandska. Odtud se vrátila zpět k nám a za pár dní byla spatřena u zatopeného lomu. Mezitím bohužel ztratila vysílačku, takže její signál už nemohl být monitorován. V Sasku byl výskyt neznámého velkého dravce nahlášen místnímu ornitologickému spolku, který po druhové identifikaci již o všem zpravil evropského koordinátora chovu orlosupů. Ten také rozhodne o dalším osudu Bernd, přičemž prioritou bude navrátit ji zpět do volné přírody.

Zoo Liberec se chovem orlosupů zabývá již od roku 1993, do volné přírody zdejší chovatelé zatím vypustili 12 mláďat. Naposledy se tak ale stalo v roce 2010 (samice Elena, oblast Argentera v italských Alpách) – v letech 2012 a 2013 se odchov nezdařil, samice z roku 2011 pak byla dopárována mladým samcem a stane se základem dalšího chovu.

autor: ZOO Liberec
Spustit audio