Liberecká teplárna chystá výměnu potrubí. V centru města budou dopravní omezení

Liberecká teplárna v dubnu zahájí další etapu modernizace parovodní sítě. V pondělí plánuje první velké rozdělení parovodu a přepojení dodávek pro Pavlovice a Ruprechtice na záložní kotelnu. Od deseti hodin až do odpoledne může dojít k omezení dodávek tepla a teplé vody.

Podle mluvčího liberecké teplárny by ale mělo jít o výjimky, dodávky tepla zajistí během přepojování na kotelnu horkovod.

„Ten má dostatečnou kapacitu na to, aby tu krátkodobou odstávku podržel. To znamená, že zákazníci prakticky nic nepocítí, ale pro jistotu jsme dali vědět, kdyby někdo pocítil nějaké omezení, tak ať se ozve na dispečink a budeme to řešit,“ vysvětlil Lukáš Jankovský. Večerní odběrovou špičku by podle něj už měla obstarat záložní kotelna Milko.

V pondělí 1. dubna také začnou stavební práce v několika úsecích v širším centru města. V místech stavby proto musí řidiči počítat s dopravními omezeními.

„Krátkodobě budou uzavřeny nebo omezeny části ulic. Nejvíc se to asi dotkne ulice Okružní, která bude po nějaký čas uzavřena. Podobné to bude i v části ulice Winterova a další omezení budou také v ulici U Nisy,“ uvedl mluvčí Teplárny Liberec. Provoz bude částečně omezen také v ulicích Jungmannova a Dr. Milady Horákové. Pro účely stavby budou použity i parkoviště U Nisy a u Krajského úřadu.

Modernizace jedné ze tří větví parovodu za 320 milionů korun je rozdělená do dvou let. Loni postupně mizely předimenzované parovody z Pavlovic, letos teplárna nahradí parovody od Růžodolu přes centrum až k hlavnímu zdroji teplárny v ulici Dr. Milady Horákové.

Teplárna Liberec patří do skupiny MVV Energie CZ. Město je menšinovým vlastníkem teplárny. Firma zásobuje teplem a teplou vodou zhruba 14 000 domácností, desítku průmyslových areálů a dalších 130 odběratelů, jako jsou školy, úřady či nákupní centra. Při modernizaci jedné větve se parovod nahradí horkovodem na trase dlouhé přes 9,6 kilometru. Snížení ztrát v rozvodech by do budoucna mělo přinést odběratelům nižší ceny. Na výměnu potrubí získala teplárna dotaci 70 milionů korun, zbytek financuje z úvěru.

autor: mib | zdroj: ČTK
Spustit audio