Liberecká školka Beruška neotevřela. Rodiče narychlo sháněli hlídání

3. září 2018

Do školky Beruška v libereckých Ruprechticích dnes nemohlo nastoupit na 130 dětí. Město nestihlo včas dokončit rekonstrukci budovy a zahrady školky. Rodiče se o posunutí začátku školního roku dozvěděli jen několik dní předem.

„V první chvíli to byla naštvanost. Ač jsem to čekal, tak samozřejmě do poslední chvíle jsem s tím až tak úplně nepočítal, protože jsme čekali, že by tam byla nějaká včasná komunikace,“ řekl Českému rozhlasu tatínek jednoho z dětí Tomáš Fendrych.

Jeho synek měl nastoupit do Berušky dnes poprvé. Školka je ale zavřená a tatínek se tomu vlastně ani tolik nediví - když viděl stavební práce na budově ještě v minulém týdnu, pochyboval prý, že se všechno stihne. Vedení školky a města ale rodiče ujišťovalo, že všechno běží, jak má.

Rekonstrukce Berušky nabrala skluz už na samotném začátku - před více než rokem. Město dlouho vybíralo stavební firmu a měnilo projekt. S opravami se tak místo v červeci loňského roku začalo až letos v únoru. Děti z Ruprechtic musely loňský školní rok chodit do náhradních prostor v jiných školkách. Tyto kapacity už jsou ale letos obsazené.

„Chápu, že školka za to tak úplně nemůže, protože školku provozuje město. Ta informace ale přišla až ve čtvrtek, dva pracovní dny před nástupem. Čtrnáct dní zpátky jsme dostávali původně e-mail, že všechno se stíhá, že 3. 9. se nastupuje. Tam byla fáze naštvání, že jsem si říkal, to není normální, takhle to nejde. Město musí mít nějaké řešení, protože těch rodičů je spousta,“ přiblížil situaci Tomáš Fendrych.

Rodičů je skutečně hodně, Beruška je jednou z největších školek v Liberci. Zapsáno je sem pro letošní školní rok 129 dětí. Další tatínek, kterému situace v mateřince zkomplikovala tento týden je Ivan Dumek. I on bydlí nedaleko školky, a tak chodí často okolo. A to co tam viděl v posledních týdnech a dnech prý podle něj nenaznačovalo, že by se rekonstrukce mohla stihnout včas.

Rekonstrukci školky provázejí problémy

„Z mého pohledu bylo jasné, že se to nestihne, protože tam chodíme s dětmi na procházky. A už několik dní předem bylo jasné, že se to nemůže stihnout. Bohužel informace pořád vypadaly, že se začne. A takhle dva dny předem něco řešit je opravdu pozdě,“ sdělil Ivan Dumek.

On i jeho manželka chodí do práce a ani jeden si nemůže dovolit zůstat tento týden doma.

„Budeme muset zapojit celou rodinu a rozdělit si služby. Každý člen širší rodiny bude v nějaké dny hlídat, abychom to na celý týden dokázali zajistit,“ popsal řešení Dumek.

Podle liberecké radnice má školka otevřít 10. září

Ne všichni ale mají k dispozici babičky, tety, známé. Jak si mají v takovém případě poradit, vysvětluje ředitelka Berušky, Ladislava Sehnoutková: „Rodiče starších dětí mají možnost nastoupit do náhradního provozu do jiné mateřské školy, nebo si vzít ošetřovačku na dítě.“

Náhradní prostory jsou omezené, mateřské školy v Liberci jsou ale téměř plné. Místa pro všechny děti z Berušky proto nejsou.

 „Máme 129 dětí, vesměs tak u těch 28 nejstarších dětí je možné, aby to využili. Zatím to využili jen dva rodiče,“ doplnila Ladislava Sehnoutková.

Město nestihlo včas dokončit rekonstrukci budovy, děti neměly děti kam nastoupit

Do náhradní školky nebude ředitelka umísťovat ty nejmladší děti, tříleté, které přijdou letos do školky poprvé. Změny malým školáčkům nesvědčí a kdyby měly jít do dvou různých školek týden po sobě, nemuselo by jim to podle ředitelky Ladislavy Sehnoutkové prospět. Beruška se má otevřít příští pondělí, 10. září.  Radnice slibuje, že tento termín je už definitivní. 

autoři: sas , mib
Spustit audio