Liberecká opozice kritizuje údajně předražené veřejné osvětlení ve městě

14. únor 2012

Liberec platí přemrštěné částky za veřejné osvětlení a světelnou signalizaci. To si alespoň myslí členové opoziční Změny pro Liberec. Říkají, že není normální, aby Liberec platil šedesát čtyři milionů ročně, když například ve stejně velkém Hradci Králové stojí veřejné osvětlení a signalizace sotva polovinu.

Provozovatel libereckého osvětlení, společnost Eltodo Citelum ale tvrdí, že Liberec neplatí tak velké částky pro nic za nic.

„Prověřili jsme smlouvu s Eltodem a podali jsme podnět ke kontrolnímu a finančnímu výběru zastupitelstva, protože máme pocit že město Liberec jenom na této smlouvě ztrácí několik desítek milionů korun...“ říká Jaromír Baxa. A v čem je tedy podle Změny pro Liberec problém konkrétně? „Ten problém je jednoduchý. Město Liberec platí na základě smlouvy za celý balíček služeb a není přesně jasné, kolik platí za elektřinu, kolik za údržbu a podobně...“ vysvětluje Baxa.

Tak jednoduché to ale prý není, jak říká ředitel společnosti Eltodo Citelum Vítězslav Chmelík: „My za elektrickou energii platíme reálně víc než dostáváme od města a je to způsobené tím, že na začátku smlouvy jsme spočítali nějaký model, že dosáhneme nějakých úspor, a těch jsme bohužel ještě nedosáhli...“

Jaromír Baxa má přesto za to, že smlouva je pro město nevýhodná: „Myslíme si že by město výrazně ušetřilo, kdyby od smlouvy ušetřilo.“ To by se ale podle Eltoda Liberci nevyplatilo.

Argumenty opozičních zastupitelů i vedení Eltoda vzalo město v potaz, liberecká radnice se podle slov náměstka Lukáše Martina bude smlouvou zabývat: „My dále službu od Eltoda Citelum zkoumáme, zkoumáme smluvní vztah a zkoumáme možnosti snížení plateb za tuto službu.“

autor: sas
Spustit audio