Liberecká nemocnice hospodaří opět se ziskem. Koupí přístroje, zvýší mzdy

11. prosinec 2013

Krajská nemocnice v Liberci se během tří měsíců zbavila dluhů i ztrát. Povedlo se to i díky úsporám na materiálech a lécích. Se zdravotními pojišťovnami se novému vedení navíc podařilo vyjednat vyšší úhrady za některé lékařské výkony. Odrazí se to na investicích do nových přístrojů i na platech zaměstnanců.

Liberecká nemocnice má za sebou pohnutou minulost. Během několika let se ve vedení vystřídali čtyři ředitelé. Po odchodu týmu Luďka Nečesaného v roce 2010 se nemocnice postupně dostávala do ztráty. S jeho letošním příchodem se nemocnici podařilo během několika měsíců stabilizovat.

Na konci roku se počítá i se ziskem. To by mohli ocenit především zaměstnanci, kteří úspěšné hospodaření pocítí na odměnách. Podle Jakuba Kopeckého z traumatologie si nějaké to přilepšení zaměstnanci zaslouží. Šetřili, kde se dalo, a tvrdě pracovali.

„Jako zaměstnanec to samozřejmě vnímám pozitivně. My jsme vlastně tady ty tři roky dřeli stejně tvrdě, jako dřeme teď, a nějaký takový bonbónek za tu práci zaměstnanec vždy přivítá."

Také sestra z rehabilitačního oddělení se na peníze, které by mohla dostat navíc, těší:

„To vedení se střídalo hodně, ale byli jsme rádi, že nový ředitel bude pan Nečesaný, protože jsme věděli, že nám pomůže v té nemocnici a měli jsme obavy, ale myslím si, že je to teď dobře našlápnuté, že to bude dobré."

Úspory na lécích a materiálu

Primář oddělení ARO Dušan Morman a jeho celé oddělení například ušetřili na antibiotikách. Originály zaměnili za levnější varianty, takzvaná generika. Některé léky vyřadili úplně.

„Penicilín vyrábí firma originál. Pak se najde jiná firma, která ho vyrobí také a dává ho no trh a dává ho levněji, a to je to generikum. Ale tam jsme limitováni v tom, že dneska už se celkem ví, že některá generika nefungují jako originály."

Marie Fryaufová z centrálního operačního sálu zase ušetřila na zdravotnických materiálech.

„Úspora byla v lécích, ve spotřebním materiálu. Byl i omezený provoz, méně pacientů, takže to také znamenalo menší spotřební obvazový materiál."

Menší provoz v nemocnici je každoročně v prosinci během vánočních svátků, dodává.

Běžných pacientů se úsporná opatření podle vedení nemocnice nedotkla. Všechny ušetřené peníze se zaměstnancům vrátí ve formě odměn, slibuje generální ředitel liberecké nemocnice Luděk Nečesaný:

„Zaměstnancům patří obrovské poděkování za tu ochotu přijmout takto restriktivní opatření. Máme s nimi dohodu, že veškerý zisk z hospodářského výsledku, který letos získáme, tak do koruny dostanou ve formě odměny. Takže myslím, že snaha je obrovská. Já jsem osobně přesvědčený, že na konci roku skončíme s nějakými pěti deseti miliony v plusu."

Kladné hospodaření umožní nemocnici také modernizovat nebo nakupovat nové přístroje. Za 6 milionů korun se podařilo zprovoznit opakovaně nefunkční CT.

Už v polovině příštího roku se budou onkologičtí pacienti léčit pomocí nejmodernějšího lineárního urychlovače za 150 milionů korun.

autor: Eva Malá
Spustit audio