Liberecká nemocnice chce otevřít záchytku

11. říjen 2011

Krajská nemocnice v Liberci chce vybudovat záchytnou stanici. Problém s roky chybějící protialkoholní záchytnou stanicí v Libereckém kraji by se tak už v brzké době mohl stát minulostí. Teď se o opilé starají jednotlivé nemocnice.

Záchytku chce vybudovat a vzít si pod patronát Krajská nemocnice v Liberci. Zatím ale na její výstavbu a její chod nejsou peníze. Podílet by se měla jednotlivá města i Liberecký kraj.

V Liberci fungovala záchytka do konce roku 2000. Provozovalo ji město Liberec, které na ztrátové zařízení doplácelo kolem dvou milionů korun ročně a protože v rozpočtu chyběly peníze, skončilo.

Od té doby opilý člověk, který obtěžuje okolí nebo ohrožuje své zdraví končí v některé z nemocnic a zdravotnický personál na to doplácí.

Největší problém s opilci je, že jsou ve většině případů agresivní. O zřízení záchytné stanice právě v liberecké nemocnici se začalo mluvit už před časem. Vzniknout měla v budově bývalého plicního oddělení. S touto variantou se i nadále počítá. Podle ekonomického ředitele Jiřího Kittnera se ale nejdříve musí vyjasnit její financování.

„Všichni s tím souhlasí, my čekáme, až ten souhlas vyjádří nějakým usnesením, ať města či kraj, kolik dají... “ vysvětluje Kittner.

Plány na výstavbu by měly být hotové do konce roku. Zatím není jasné, jestli bude s celodenním provozem nebo bude otevřená jen v noci.

autor: Eva Malá
Spustit audio