Liberecká krajská karta Opuscard poslouží i jako kreditní

4. říjen 2012

Liberecká krajská karta Opuscard poslouží i jako kreditní. Jednoduché čerpání úvěru ale přináší rizika.

Liberecká krajská karta Opuscard se spojila se společností Citibank Europe. Do současnosti bylo možné s kartou platit jen v regionální dopravě. Teď budou mít vlastníci nové karty možnost platit i v obchodech nebo vybírat hotovost v bankomatu.

Musí ale počítat s tím, že s aktivováním karty Citi Life budou čerpat úvěr. To s sebou nese výhody i nevýhody. Jednou z výhod spojené karty je, že si cestující můžou rozložit platbu ročního kupónu.

Vlastnění kreditní karty ale s sebou nese i riziko. Někteří lidé se nechají lehce unést bezproblémovým čerpáním peněz, které jim banka poskytne. Neuvědomí si ale, že je musí v určitém čase vrátit.

Kreditní karta sice slibuje řadu výhod, ale také vysoké úroky při nesplnění požadavků banky Například při výběru částky deset tisíc korun může klient ve skutečnosti zaplatit téměř třináct tisíc.

Dostat se do dluhů je potom velmi jednoduché. Podle ředitelky liberecké občanské poradny Ludmily Žánové tři čtvrtiny jejich klientů se dostalo do kolotoče úvěrů, neschopnosti splácet nebo exekucí: „Podepíšou smlouvu a nepřečtou si všeobecné podmínky, kde je psáno, co se stane, když se zpozdí třeba jen o den. Můžou přijít o všechno...“

Citi Opuscard může získat každý občan nad dvacet jedna let s měsíčním příjmem nejméně dvanáct tisíc korun, pokud mu banka kredit schválí. O kartu je možné požádat v klientském centru Opuscard v Liberci.

Ti, kdo už vlastní Opuscard, mohou o novou kartu požádat i prostřednictvím online formuláře na internetových stránkách banky.

autor: Eva Malá
Spustit audio