Liberecká galerie se stěhuje. Na převoz vzácných uměleckých děl dohlíží policie

14. leden 2014

V oblastní galerii v Liberci panuje čilý ruch, i když je pro návštěvníky uzavřená. Pracovníci stěhovací firmy totiž balí obrazy, plastiky, sochy, nábytek i lustry do papíru a bublinkových fólií. Vyklizená umělecká díla se za přísných bezpečnostních podmínek převáží do nových prostor galerie, do lázní na Masarykovu třídu.

Stěhovákům jsou v patách pracovnice galerie. Organizují, co se bude kdy balit a stěhovat, a dohlížejí na vzácná díla.

Kromě balicího materiálu pracují stěhováci také s fotoaparátem. „Fotí, jestli to má poškození, aby to pak nebylo na ně, že to provedli,“ vysvětluje pracovnice galerie.

Na stěhování dohlíží také policie. Některé výstavní sály už zejí prázdnotou, jinde zbývá pár obrazů, které jsou opřené o zeď a čekají na zabalení.

Celé stěhování je složitým a zdlouhavým procesem. „Obrazům se musí dát stejná péče, ať se vezou tady jeden kilometr, nebo ať se vezou třeba do Německa nebo do Francie. Protože stejně jako když jedete autem, tak se můžete nabourat i na kilometru. Proto se všecky obrazy balí do fólií a do kartonů a některé ještě pečlivěji,“ říká ředitel galerie Jan Randáček.

„Bezpečnostní opatření samozřejmě odpovídají povaze toho, co se vozí. Nechtěl bych je blíže specifikovat, ale převážíme umělecká díla, která mají jednak vysokou finanční hodnotu, ale také mají vysokou uměleckou hodnotu. A i když můžou být pojištěna sebelépe, tak kdyby došlo k totálnímu zničení, tak umělecké dílo je pak nenahraditelné, to je vždycky originál,“ dodává.

Mladíci v mikinách s nápisem Stěhování odnášejí zabalená díla ke speciální dodávce. Ta je za dozoru policie odveze do nových prostor v lázních na Masarykově třídě. Galerie se tam otevře 28. února.


autor: sas
Spustit audio