Liberecká botanická zahrada je o Štědrém dni lákadlem

24. prosinec 2018

Hlavně senioři a rodiny s malými dětmi přicházeli dnes na Štědrý den do Botanické zahrady v Liberci, zájem byl značný.

Nejstarší botanická zahrada v zemi byla přístupná zdarma. Podle ředitele Miloslava Studničky dnes nemuseli vybírat vstupné, protože finanční plán už má zahrada splněný, návštěvníků bylo letos zatím kolem 47 tisíc.

Bezplatný přístup do zahrady o Štědrém dnu je už tradicí, neplatí se v tento den od roku 2014. „Přichází kolem 1 500 návštěvníků,“ řekl ředitel.

I dnes se v expozicích najednou pohybovaly řádově desítky lidí a místy nebylo k hnutí. Děti nejvíce času strávily u nejstaršího veřejného akvária v zemi, které vzniklo zhruba před 60 lety. Jsou v něm ryby, které se obvykle nechovají v domácích podmínkách. Obdiv budilo také například největší semeno v rostlinné říši patřící palmě lodoicea seychelská, která roste jen na dvou ostrovech. Semeno tvarem připomínající plíce nebo zadek má na délku asi 30 centimetrů.

„Chodíme sem o Vánocích jednou za dva roky, střídáme botanickou se zoo. Děti to víc baví a do botanické s námi chodí i manželka, obdivuje hlavně orchideje,“ řekl jeden z návštěvníků, Petr Soukup. Ocenil i venkovní expozice. „Jak na ně dnes nasněžilo, tak to bylo takové více vánoční,“ dodal.

Plno bylo dnes také před expozicemi s kvetoucími kameliemi, které patří mezi největší lákadla botanické zahrady v tomto období. Lákadlem podle ředitele je i sbírka tropických masožravých rostlin láčkovek, v Evropě momentálně největší vystavená. Dalším je bonsai z olivovníku evropského stará 103 let.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související