Liberecká a turnovská nemocnice se příští rok zřejmě sloučí. Bude to prý výhodné pro obě strany

23. leden 2013

Turnovská Panochova nemocnice a Krajská nemocnice v Liberci se 1. ledna 2014 pravděpodobně sloučí. Mělo by to přinést výhody oběma nemocnicím. Liberecká nemocnice může turnovskou například využít k rehabilitaci svých pacientů. Turnovská nemocnice zase výrazně sníží své náklady.

Ředitel liberecké nemocnice Jiří Veselka zdůraznil, že v Panochově nemocnici v Turnově zůstanou základní obory lékařské péče. Mezi ně patří například interna, gynekologie nebo chirurgie.

Dále plánuje, že se do turnovské nemocnice nastěhuje léčebna dlouhodobě nemocných (LDN) z Jablonného v Podještědí. „LDN v Jablonném, která je bez jakéhokoliv zázemí, bychom přesunuli do Turnova, kde bude fungovat se zázemím velmi solidní nemocnice,“ vysvětluje ředitel.

Doléčení a rehabilitace pacientů je podle lékařů velmi důležitá. V liberecké nemocnici ale schází lůžka. „Umožní rozvoj následné rehabilitační péče. Vyžaduje to traumatologie, ortopedie, iktové centrum. Kapacita našich rehabilitačních lůžek je omezená. Chceme jí rozvíjet právě v Turnově,“ uvádí Veselka.

Liberecká nemocnice má také problémy s kapacitou jednotek intenzivní péče. „Dlouhodobá intenzivní péče není v Liberci, ani v Turnově. To bychom chtěli jako nový projekt,“ přibližuje šéf liberecké nemocnice.

Podle ředitele turnovské nemocnice Tomáše Slámy není z dlouhodobého hlediska možné, aby v tak malé oblasti, jako je Liberecký kraj, vedle sebe fungovalo tolik nemocnic. Hlavní výhodu sloučení spatřuje v tom, že se v Panochově nemocnici výrazně sníží náklady.

„Kdyby zůstala tak, jak je, musela by ustoupit tlaku pojišťoven a musela by rušit i základní lékařské obory,“ souhlasí Jiří Veselka z liberecké nemocnice.

autoři: Eva Malá , mka
Spustit audio