Liberec: Rozlučte se s tramvajemi T2R. V sobotu vyjedou naposledy

16. listopad 2018 08:52

V sobotu 17. listopadu naposledy vyjedou v Liberci tramvaje řady T2R. Typické mírně zakulacené dvojbarevné vozy přepravovaly obyvatele ulicemi krajského města desítky let.

Od doby, kdy liberecký dopravní podnik koupil v 90. letech posledních osm vozů z Ostravy, uplynulo přesně dvaadvacet let. Postupně se vystřídaly na všech linkách v Liberci a do Jablonce nad Nisou, a to na obou rozchodech kolejí. Postupně je z provozu vyřazovali, až zbyly jenom dvě. Zůstaly posledními vozy svého druhu v pravidelném provozu na světě. Městem naposledy projedou zítra odpoledne. A rozloučení to bude slavnostní.

Liberec: Bus č. 28 bude ode dneška do neděle jezdit po objížďce

Cestující libereckou MHD

Kvůli opravě silnice bude autobusová linka číslo 28 v Liberci ode dneška 14. 11. do neděle 18. 11. jezdit po objízdné trase.

Valčík na rozloučenou je doprovodí

Na pravidelné linky vyjedou v sobotu dopoledne. Odpoledne se chystají zvláštní jízdy pro dopravní fandy, jejich kapacita ale už je naplněná. Hlavní část se ale chystá na večer na terminál Fügnerova, prozrazuje mluvčí dopravního podniku Martina Poršová: „Před devatenáctou hodinou se tramvaje zastaví na terminálu MHD v centru města a úderem 19. hodiny se slavnostně rozjede za zvuku Valčíku na rozloučenou a pojede do vozovny.“

Jezdit budou v hlavním městě na retrolince

Dopravní podnik tramvaje vyřadil, protože už byly staré. Před 12 lety je technici prohlédli a životnost jim prodloužili. Jejich udržení v provozu by ale bylo nákladné. Navíc dnes je trendem spíš nasazovat nízkopodlažní vozy. O typ T2R projevil zájem Dopravní podnik hlavního města Prahy. Pokud do hlavního města zavítáme a dopřejeme si svezení tamní retrolinkou 23, tak pojedeme právě těmito libereckými soupravami.

Chtěli je v San Franciscu

Neoficiálně o vozy podle informací libereckého dopravního podniku mělo zájem i tramvajové muzeum v německém Hannoveru. Tramvaje T2 se mohly objevit i v americkém San Franciscu, byl ale problém s přepravou přes oceán.

autor: Jan Charvát
Spustit audio