Liberec plánuje regulaci heren. Hazard by se měl přesunout do kasin

20. červen 2016

Liberec připravuje regulaci hazardu. Z města by měla zmizet stovka heren, zůstat by mohla jen kasina. Vedení radnice se před jednáním o hazardu vypravilo zjišťovat, jak to v libereckých hernách a kasinech chodí.

Primátor Tibor Batthyány se před čtvrteční zastupitelskou diskusí o podobě vyhlášky vypravil na prohlídku stávajících heren.

„Rozhodl jsme se pro návštěvu několika kasin a provozoven, kde se provozují jak výherní automaty. Chtěli bychom dojít k nějaké regulaci, proto je dobré poslouchat jak veřejnost, tak i názor provozovatelů. Provozují legální podnikání, proto bychom je z toho neměli vynechat,“ konstatuje liberecký primátor.

Vyhláška by měla například zamezit nonstop provozům. Povinná by měla být alespoň několikahodinová pauza.

„Chceme, aby veškerý hazard byl v kasinech. Odstraníme automaty z běžných hospod a malých herniček. Chceme nastavit nějaká pravidla ‒ chceme doporučení od městské policie, že v místě, kde se kasino provozuje, to nemá mít dopad na kriminalitu,“ konkretizuje Batthyány.


Opozice regulaci vítá, chce ale od vedení města plán, kde vezme chybějící peníze. Hazard přináší do liberecké městské kasy ročně necelých 80 milionů korun.

autor: sas
Spustit audio