Liberec: Lidé z Ruprechtic mají příslib nové cesty od kamenolomu. Stavět ji zatím nezačali

14. červenec 2016

Obyvatelé horních Ruprechtic v Liberci by se měli po letech dočkat nové cesty od nedalekého lomu. Stávající silnice vede kolem jejich domů. Těžké kamiony plné kamení, které po ní jezdí, práší, dělají hluk a místním se zdají nebezpečné. Město společně s vedením lomu slibují už roky vybudování nové silnice, která by vedla lesem, a nákladní doprava by tak nikoho neobtěžovala. Stavět se zatím ale nezačalo.

„Je tady zvýšená frekvence dopravy, velká nákladní auta v této oblasti rodinných domů nepřizpůsobují rychlost, nejsou tu chodníky a pohybuje se tu hodně důchodců, maminek s kočárky a podobně,“ říká Eva Nováková, která bydlí na Slunečních lázních pod lomem.

Nejvíc kamionů s kamením jezdilo v době sanací po povodních, teď už je situace klidnější. I tak ale chtějí místí zadní cestu mimo zástavbu přes kateřinský les.

Město slibuje, že cesta bude. „Teď je to ve fázi, že je připravená základní projektová dokumentace, měli bychom na to získat územní rozhodnutí a zároveň se snažíme hledat dotační zdroje,“ říká Jan Korytář ze Změny pro Liberec. „Počítáme s tím, že se na tom bude podílet společnost Ligranit, která tam provozuje lom. Pokud všechno půjde dobře, mohla by se ta cesta začít stavět nebo postavit v příštím roce.“

Ředitelka společnosti Ligranit, který lom provozuje, chápe stížnosti obyvatel, upozorňuje ale, že lom tu stojí 120 let, narozdíl od domů. Přesto se podnik na vybudování cesty podílet bude, silnici ale nebude snadné vybudovat.

„Ta silnice je tam poměrně úzká, na náš provoz byla dostatečná, ale výstavba rodinných domů, která proběhla zhruba v posledních deseti letech, ten provoz značně ztížila,“ uzavírá Jana Hörbová.

autor: sas
Spustit audio