Liberec a Jablonec se připojily ke kampani Do práce na kole

25. duben 2013

Možná jste ve středu večer zahlédli na trase mezi Libercem a Jabloncem velký peloton cyklistů. Nešlo o žádný závod, ale tradiční jarní cyklojízdu, která je zahájením kampaně Do práce na kole. Liberec a Jablonec se do akce zapojily společně s dalšími deseti českými městy, aby nalákaly ke zdravému pohybu co nejvíce lidí.

Desítky cyklistů se srocují před libereckou radnicí. Někteří vyrazí na jarní cyklojízdu ve speciálním sportovním dresu, jiní jedou jen tak v džínech. V obleku pojede na nizozemském oranžovém kole velvyslanec Nizozemského království Eduard Hoeks, který se stal patronem liberecko-jablonecké cyklojízdy.

„Jízda na kole má spoustu výhod, je to bezesporu velmi dobré pro zdraví, nezatěžuje to téměř vůbec životní prostředí a v neposlední řadě je to velmi levné,“ říká Hoeks. Účastníci cyklojízdy už dofukují duše a oblékají se do reflexních vest.

„Hlavním důvodem, proč se jede cyklojízda z Liberce do Jablonce, je to, že letos se vlastně do akce Do práce na kole zapojil také Jablonec, takže jsme chtěli cyklisticky propojit obě města. A když jsme uvažovali, kterou trasou to vést, rozhodli jsme se pro trasu kolem řeky Nisy, protože má jednak nejmenší převýšení a taky existuje projekt na cyklostezku, která by obě tato města propojila,“ upřesňuje organizátor a nadšený cyklista Pavel Matějka.

Cyklisté často říkají, že by v Liberci i jezdili na kole, ale že je ve městě nevhodný terén. „Na kole se jezdit dá, ale opravdu je potřeba hledat kudy a v současnosti to ještě není pro každého. Infrastruktura je, řekněme si, slabší, a my se jako Cyklisté Liberecka snažíme připomínat, aby se na cyklisty nezapomínalo,“ doplňuje Matějka.

Cyklisté se začínají řadit do velkého pelotonu. „Zároveň také třeba lidé říkají, že se nedá jezdit na kole, že ho nemají třeba kde parkovat nebo že se na člověka dívají skrz prsty, když někde přijede něco vyřizovat na kole. A vlastně tady na to je zaměřená kampaň Do práce na kole, kdy chceme kolo rehabilitovat jako plnoprávný dopravní prostředek, který naopak přináší člověku radost, když jede do práce na kole,“ říká organizátor.

A ještě před startem připomíná, jak moc je jízda na kole zdravá. „Čtyřicet minut pohybu denně je nejlepší prevencí onemocnění srdce a cév a je šetrné k životnímu prostředí,“ dodává Matějka. „Pohyb je skvělý, když s ním navíc spojíte často nudnou cestu do práce,“ doplňuje Iva Nevečeřalová, která se rozhodla jezdit do práce na kole už před třemi lety.

„Zjistila jsem, že je to skvělý a nenásilný způsob, jak se vysportovat a nemuset chodit ještě třeba mimo to do fitka a tak dále. Musím samozřejmě říct, že podmínky nejsou ideální. Ale našla jsem i trasy, kde se dá jezdit opravdu příjemně,“ uzavírá Nevečeřalová.

Cyklojízda odstartovala. Kdo chce také šlapat do pedálů, může se přihlásit na webu www.dopracenakole.net.

autor: sas
Spustit audio