Letošní singletrek v Jizerských horách končí. Díky pěknému počasí byla sezóna o měsíc delší než obvykle

26. říjen 2015

Letošní sezona na singletreku v Jizerských horách končí. Díky hezkému počasí o měsíc delší než obvykle. Teď už terénní trasy v jizerskohorských lesích zapadávají žlutými a červenými listy a cyklisté uklízejí kola do sklepů. Horští záchranáři, kteří mají přímo u singletreku služebnu, počítají úrazy za uplynulé měsíce.

Jediná letní služebna horské služby v Jizerských horách se nachází v Libverdě. Tento týden se na půl roku uzavře, sezóna končí. Letos mají pánové tamní z horské služby víc než 80 výjezdů.

„Zlomeniny končetin, klíčních kostí, běžné odřeniny, klasický úrazy vzniklý po pádu z kola, několik otřesů mozku a pak samozřejmě jsou tam i těžký úrazy, u kterých zasahuje i letecká záchranná služba,“ vypočítává záchranář Tomáš Prchal.

Právě s vrtulníkem letěl na singletrek nedávno horský záchranář Pavel Horký.

Stanice Horské služby Libverda

„Mě přibrali s tím, že by to mohlo být pro leteckého záchranáře, že je to v lese, nakonec tam přistáli a nebyl to teda cyklista, ale dřevorubec.“

Letošní sezona nebyla jen o pádech z kola, výletníky pozlobil také agresivní hmyz.

„Letošní léto bylo poměrně teplé, rozšířily se vosy, kdy docházelo k pobodání nebo píchnutí, kde jsme byli voláni k alergickým reakcím, těch případů tam bylo v letošní sezoně poměrně dost,“ konstatuje Tomáš Prchal.

"Novinka" letošního roku? Lesní požár

Extrémní teplo povolalo horskou službu ještě do jedné ne úplně běžné akce - k lesnímu požáru v nepřístupném terénu.

„Horská služba byla přivolaná krajským operačním střediskem k technické pomoci při požáru na vrcholu Měděnce, kde jsme pomáhali celý víkend s dopravou čerpadel, hadic, materiálu pro hasiče,“ popisuje Prchal.

U nástupu na singletrek v Libverdě stojí obecní bike centrum. Lidé si zvykli, že si tam můžou zapůjčit vybavení. Lenka Hrybová tam letos obsloužila stovky lidí.

Nástup na singletrek

„Volají, jestli si mají vzít svoje kolo, tak jim říkám, že nemusí, že si můžou vzít svoje kolo, to si tady nechat a vyzkoušet si naše kolo. Většinou to je tak, že jsou s tím naším kolem spokojenější, než s tím svým, to se tam i bojí dát, nechtějí s ním dělat tam nějaký brikule, aby si ho nezničili.“

Pády z kola mají často na svědomí poranění hlavy, naštěstí většina cyklistů už prý pochopila, že hodně může pomoct helma, i když ještě pořád ne všichni, uzavírá Tomáš Prchal.

„Je ještě vidět pár cyklistů - návštěvníků, jak singletreku, tak severního úbočí Jizerských hor, kteří ještě nejezdí s helmou. Musím teda říct, že to není tak častý jako v předchozích letech, ale pár případů se ještě najde.“

autor: sas
Spustit audio