Letošní českolipská burza škol znovu ukázala, že o učební obory je stále malý zájem

13. listopad 2013

Na střední školy, které nabízejí učební obory, se studentům stále moc nechce. Potvrzuje se to i na burze škol, která dnes pokračuje v České Lípě. Odborné školy se proto snaží nalákat studenty na různé výhody a stipendia. Někdy nezabere ani to, že po skončení školy by vyučení řemeslníci bez problémů sehnali práci.

Jen velmi málo dětí se chce vyučit v nějakém učebním oboru. Že je o učební obory malý zájem potvrzuje i ředitelka českolipského úřadu práce Marcela Ottová.

"Zájem o učební obory určitý je, ale o technické obory velmi malý, oproti tomu co potřebuje trh práce. Asi zájem největší je o bílé obory, ale uplatnění těchto oborů je problematické a počet každoročních absolventů nedokáže trh práce absorbovat."

Podle ředitele Střední odborné školy a učiliště 28. října v České Lípě Milana Kubáta se postupně zvyšuje zájem o učební obory. Je to ale podmíněné bonusy.

"Pokud mohu mluvit za naši školu, tak si troufám tvrdit, že se určitý zájem o řemeslné obory zvětšil. Zvláště o ty, které jsou podpořeny krajským stipendiem," říká.

Podle ředitelky novoborské sklářské školy Ilony Jindrové jsou na tom sklářské učební obory o poznání hůř.

"Zatím není větší zájem o učební obory, než byl před několika lety. Vzhledem k tomu že Liberecký kraj stanovil určitou hranici pro přijímání na maturitní obory, některým dětem nezbude nic jiného, než se na ty učební obory hlásit," vysvětluje.

Možná, že se v budoucnu opět budou děti hlásit na učební obory. Zatím ale preferují ty s maturitou. Burzu škol, která se koná v prostorách Střední odborné školy a učiliště 28. října v České Lípě, mohou zájemci navštívit ještě dnes od devíti do sedmnácti hodin.

autoři: Tomáš Mařas , mau
Spustit audio