Letní lahůdka podle Babských rad: Zkuste zavařit meloun v pikantním nálevu

10. srpen 2023

Meloun tvoří přes 90 % voda. Obsahuje vitamín C a s oblibou ho konzumujeme čerstvý. Když si budete příště pochutnávat na červené dužině melounu, zkuste i jednoduchý ovocný salát, ve kterém kousky smícháte s jahodami.

A nevyhazujte ani slupky s bílou dužinou! Odstraňte z nich zelenou venkovní vrstvu, nakrájejte bílé kostičky, ty jednoduše povařte ve sladké vodě, poté přidejte kyselinu citrónovou a zavařte jako jiné ovoce. Meloun téměř zesklovatí a používá se do sladkých pokrmů, na ozdobu moučníků nebo pohárů.

Zavařovat můžete i červenou část melounu zbavenou peciček, a to v pikantním nálevu, který obsahuje: 3 litry vody, 1 litr octa, 80 g soli, 400 g cukru, 5 hřebíčků, 10 kuliček nového koření, 2 bobkové listy a jednu feferonku.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.