Letní kina v Libereckém kraji zahajují. Kam a na co jít?

18. červen 2020 08:22

Už od začátku června mohou lidé vyrazit na promítání do venkovního kinosálu u libereckých Lidových sadů. Ve čtvrtek 18. a v pátek 19. června zahajují sezónu i dvě největší letní kina v Turnově a v Jablonci nad Nisou.

Přes deset tisíc diváků navštívilo loni v létě letní kino v Turnově. A právě tam 18. června večer začínají další sezonu. 19. června se letos poprvé otevře lidem i letní biograf v Jablonci nad Nisou. 

Hlediště letního kina v Jablonci nad Nisou

Jak v Turnově, tak v Jablonci, vsadili první den sezony na americký hudební romantický snímek Kalifornský sen. Běžná kapacita jabloneckého letního kina je až 1 500 diváků, tentokrát ale, kvůli stále platným omezením, pustí do areálu jen 500 lidí. A ačkoliv vstup na první promítání tam bývá zdarma, letos tam budou vstupné vybírat. Kvůli vládním opatřením totiž potřebují mít přesný údaj o počtu návštěvníků, aby nepřekročili zmíněný limit.

Turnovské letní kino se loni stalo druhým nejnavštěvovanějším v České republice, víc diváků přišlo do letního kina pouze v Boskovicích na Blanensku. A v Turnově poslední tři sezony návštěvnost stoupá. Pomohla tomu nejen digitalizace kina, ale i dramaturgie. Nakolik se podaří tento trend udržet, záleží podle vedoucího Pavla Krupaře hlavně na tom, jak se budou uvolňovat vládní opatření kvůli onemocnění covid-19, tedy i omezení v počtu diváků. V Turnově chtějí lidem kromě filmů o prázdninách nabídnout také hudební vystoupení, například skupiny Jelen nebo Podkrkonošského symfonického orchestru. Program kina do konce června najdete ZDE.

Kromě venkovních kin v Liberci, v Turnově a v Jablonci, chtějí v Libereckém kraji o prázdninách provozovat letní promítání také v Novém Boru a v Hejnicích.

autor: Tomáš Tesař | zdroje: Kina Jablonec nad Nisou , Kino Sféra Turnov
Spustit audio

Související