Létající skláři nebo reliéf Michaela Jacksona ozdobí opravené muzeum v Novém Boru

23. září 2015

Létající skláři, hudebníci i reliéf Michaela Jacksona ozdobí muzeum v Novém Boru na Českolipsku. Na fasádě opraveného a rozšířeného Ajeto Art Glass Muzea v těchto dnech vzniká neobvyklé dílo. Vytváří ho sklářský výtvarník Ivo Rozsypal. Skla tam ale bude minimum.

Na zadní stěně Ajeto Art Glass Musea se zkouší barvy ze sprejů, které budou sloužit jako podklad pod kompozici výtvarníka Ivo Rozsypala.

„Barva drží. Je to tady dva roky a zkoušela se tady ta barevná stálost,“ podotýká Lukáš Kučera, který se sprejerství věnuje patnáct let.

Pocta sklářům z plexiskla

„Tihle všichni panáci jsou reliéfní. Jsou už hotoví a nyní se montují. To všechno bude lítat v prostoru a budou jako od té zdi odtažení. Určité partie, jako například pece, budou namalované,“ přibližuje finální podobu díla sklářský výtvarník Ivo Rozsypal a pokračuje: „Ve vzduchu budou lítat skláři, muzikanti. Já bych chtěl, aby to mělo veselou náladu, až skoro komiksovou. Tady je Michael Jackson se sklářskou píšťalou a říká něco o božském foukání skla, a že se konečně našel. Až takhle daleko bych chtěl jít.“

Přesto, že je Ivo Rozsypal sklářský výtvarník, tentokrát zvolil netradiční materiály.

„Sklo supluje plexisklo. Ti andělé nahoře. když na to jde slunko, tak jsou jakoby nádherně sklenění. Nikdo nikdy nic takového nedělal. Chtěli jsme, aby ty materiály byly co nejdokonalejší, tak jsme vybrali dural, je to řezané vodním paprskem a je to autolakýrnicky ošetřené. To červené tričko je originál barva Ferrari.“

V ateliéru Ivo Rozsypala

Do sklářského sympozia hotovo nebude

Podle uměleckého manažera sklárny Ajeto Davida Sobotky a spolumajitele sklárny Petra Novotného se ale do zahájení říjnového Mezinárodního sklářského sympozia kompozice nedokončí.

„Sympozium IGS je ten nejskvělejší moment pro to, abychom dali světu informaci o tom, že se to děje, že to bude vypadat takto a jestli to bude hotové měsíc po sympoziu nebo na jaře, to je věc druhá.“

„Já jsem na Iva tlačil, kdy to bude hotové, ale když jsem viděl, jakým způsobem se zabývá každým detailem, tak jsem to vzdal. To je rozdíl mezi umělcem a mnou,“ podotýká Novotný.

Spustit audio