Lesníci už několik dní likvidují v Libereckém kraji následky nedávné větrné kalamity

15. duben 2015

Vyvrácené a polámané stromy, které lesníci už několik dní likvidují. Tak to v současnosti vypadá v lesích Libereckého kraje po nedávné větrné kalamitě, která v regionu zničila zhruba 20.000 metrů krychlových dřeva. Výjimkou nebylo ani Českolipsko, kde byl nejpostiženějším revírem Žandov.

„Musí přednostně zpracovat tu střechu, která je zaklesnutá nad ním, aby to na něj nespadlo. Musí sledovat všechny poškozené stromy tou kalamitou, to, co leží, je jasné. Nicméně sledujeme i stromy, které jsou nebezpečné, které se mohou vyvrátit pomocí dalších vlivů, což je podmáčení půdy a podobně. Tady vidíme, jak je v oddenkové části rozpraskaný, čili je potřeba ho zpracovat. Ten, u kterého jsme stáli, je také zaklesnutý, zapřený do korun. Co je na zemi, jsou dvě třetiny, a jedna třetina jsou ohrožené stromy, které ještě stojí. Je to ale hrubý odhad,“ vysvětluje Martin Fuxa, zástupce lesního správce.

Tady na Novosedle v revíru Žandov je nespočet vyvrácených stromů po té kalamitě, která byla zhruba před čtrnácti dny. Není tady problém vidět dva, tři i více stromů vedle sebe vyvrácených z kořenů. Je to všude v lesích na Českolipsku stejné?

„Všude to nebude stejné, revír Žandov je za Lesní správu Česká Lípa nejpostiženější, kde napadlo zhruba 1500 kubíků. Ostatní revíry jsou poškozeny v menším objemu.“

Stroj - harvestor pomocí hydraulické ruky zvedne vyvrácené stromy, které rozřeže na stejné díly pomocí pily umístěné na zvedáku.

„Škoda se zatím vyčíslit nedá, protože to dříví je vyvráceno, rozlámáno, tak není jasná sortimentace. Finanční hodnocení určitě nejde odhadnout. Pařez vývratu se musí vrátit, pokud to půjde technikou do stávajícího stavu tak, aby neohrožoval účastníky lesa, a pokud ne, tak dojde pouze k úklidu klesů a zalesnění. Čeká nás nelehký úkol, protože veškeré smrkové dříví je atraktivní pro kůrovce, čili do konce května musí být to dříví z větší části pryč.“

My se pořád pohybujeme v místech, kde je relativně snadný přístup díky cestám. Jak je to v místech, kde je přístup daleko komplikovanější?

„V těchto místech musíme zadat těžbu po součinnosti se smluvním partnerem. Zpracování je obtížné z důvodů, že je nutné použití například koně nebo těžší techniky, než je harvestor. Jeho obsluha sice nemusí ani vylézt z kabiny, ale je limitován svahem. Značná část polomů je v roklích nebo ve svazích.“

Pokud všechno půjde podle plánu lesníků, tak by následky větrné kalamity mohly být zlikvidovány do prázdnin.

Spustit audio