Lesníci na severu Čech preventivně hlídají lesy kvůli riziku požárů

24. červenec 2013

Lesy České republiky stejně jako meteorologové varují před zvýšeným rizikem vzniku lesních požárů. Lesníci v Libereckém i Ústeckém kraji v těchto dnech slouží i mimo pracovní dobu požární hlídky. Na Českolipsku během takové více než tříhodinové služby najede hlídka přes 300 kilometrů.

Návštěvníci lesa by měli dodržovat především zákaz rozdělávání ohně a kouření v lese. To platí celoročně, a v těchto dnech je porušení zákazu velmi rizikové kvůli suchému podrostu. Právě odhozený nedopalek je nejčastější příčinou vzniku lesního požáru.

Martin Fuksa, zástupce lesního správce, má na starost při požární hlídce celý okres. „Je to různé. Kde je větší plocha, tam zastavíme na silnicích i na turisticky vyhledávaných místech. Dalekohledem pak sledujeme okolí," říká.

Při letošních hlídkách ještě požár nezaznamenali. Přesto v prvním pololetí tohoto roku hořelo v revíru Dubá, podle všeho šlo o úmyslně založený požár.

Martin Fuksa pečlivě sleduje dalekohledem okolí, jestli někde neuvidí z lesa stoupat dým. Zatím je klid.

„Je nutné si uvědomit, že kouř, který jde z jednoho místa, může jít lesem třeba i dva kilometry roklinou, než to vyleze z lesa ven. Tu lokalizaci musíme udělat na místě v daném revíru," vysvětluje.

Tráva pod nohama šustí, jak je vyprahlá, a tak se nabízí otázka, jestli v takovém teplém a suchém počasí může dojít k samovznícení.

„Ta možnost tu je. Od střepů. Přes sklo odhozené lahve může kvůli sluníčku dojít opravdu k samovznícení,“ potvrzuje Fuksa.

Požární hlídka - pozůstatky po loňském požáru v Dubé

Při prohlídce revíru se objíždí opravdu celý okres. Postupně se vyjíždí výš k Lužickým horám. Vše je v pořádku a zbývá zkontrolovat poslední část revírů. Martin Fuksa jede směrem na Dubou, která je riziková. Někdo tam občas založí požár úmyslně.

„Tam někdo zakládá ohně. Jsou tam tři nebo čtyři úmyslně založené ohně ve vzdálenosti deseti metrů," říká Fuksa. Otevírá závoru, aby mohl projet dál do lesa. Lesy nepatří pouze státu, to ale nehraje roli při preventivních požárních hlídkách.

Je jedno, jestli les patří státu nebo obci. „Máme kontakty na všechny sousední vlastníky, není to o tom, že tam nejdu, protože je ten les obecní. Priorita je uhasit požár a podílet se na uhašení,“ uzavírá Martin Fuksa. V nejbližších dnech se neuvažuje o tom, že by Lesy ČR uzavřely lesy pro veřejnost.

Spustit audio