Lesníci bojují proti krádežím stromků. Stříkají je chemikálií, prostříhávají a posilují hlídky

7. prosinec 2015

Lesníci nejen na Českolipsku se před Vánoci snaží zabránit krádežím stromků. Na vybrané jehličnany aplikují chemický postřik, který vlivem tepla začne zapáchat. Kromě toho smrčkům nebo borovičkám ulamují větve. I přes veškerou snahu nachází lesníci na mýtinách zbytky po nelegálně uříznutých stromcích.

V lesích občas lesníci najdou zbytek nelegálně uříznutého stromu Většinou tam zůstane ze dvou důvodů. Tím prvním je pokřivený kmen, kterého si zloděj všiml až po uříznutí. Druhý důvod vysvětluje zástupce lesního správce Martin Fuxa.

„Je možné, že ho vyrušila kontrola. To projíždění daných míst je nárazové. Poznat, kdy stromek uřízl, se nedá. V tomto případě bych to podle zasmolení odhadoval na týden až dva.“

Místo, kde stromky pytláci řežou, je například za autodromem v Sosnové. Je totiž pro zloděje dobře dostupné i autem. Zabezpečení proti zlodějům ale nedělají brigádníci, kteří by stromky ve velkém natírali nebo prořezávali.

„Není potřeba natírat nebo prořezávat stromky, které nejsou předmětem loupeže. Pracovníci lesní správy prochází inkriminované lokality a olamují větve ze stromků, které by mohly posloužit k vánočním účelům. Postřik na lesní správě aplikujeme minimálně. Je to z cenových důvodů a není to vidět. Uříznutý stromek začne zapáchat až v obýváku, což pro nás lesníky je už zbytečné.“

Znehodnocení stromků prolamováním je jen estetické a neohrozí další růst stromů

Les u Okřešic, kde se nečastěji kradou stromky

„Dodáváme vánoční stromky i do škol. Když ho uříznu, musím koukat, aby ho nějaký jiný v okolí nahradil, aby tady nevznikla mezera,“ vysvětluje revírník Ladislav Masopust, který zároveň v místě i prolamuje další stromky.

„Před Vánoci to máme posílené. Chodí i kolegové prolamovat kolem Okřešic, kde jsou borové lesy.“ Samotné prolamování není nic složitého. Není k tomu potřeba ani žádných zahradnických nůžek. „Neulomíme terminál, což je vrchol stromku, protože by ze stromu byl paskvil. Ulomíme boční větve - na druhém třetím přeslenu, aby stromek nevypadal hezky.“

Lesní stráž může uložit blokovou pokutu až 15.000 korun za nelegální uříznutí stromku. Pytláka se podaří chytit málokdy, pozůstatky po jejich řádění jsou ale patrné.

„Letošní rok se naštěstí neděje to, co v uplynulých letech, kdy na jedné pasece bylo vyřezáno dvacet až třicet kusů stromů. To udělali nějací nájezdníci. Najdou se spíše jednotlivosti, které se dají řešit,“ doplňuje Martin Fuxa.

Spustit audio