Lékaři v nemocnicích stahují svoje výpovědi

22. únor 2011

Většina lékařů v krajské nemocnici v Liberci v úterý stáhla svoje výpovědi. Zdravotnické zařízení tak bude moci fungovat v běžném režimu.

V liberecké nemocnici, která je největší v kraji, podalo v na konci loňského roku výpověď 51 ze tří stovek lékařů. Část z nich si později odchod rozmyslela, v únoru jich ale podle odborů bylo ve výpovědi ještě 36. Z nemocnice jich nakonec odejde jen 11: dva anesteziologové, čtyři internisté a pět gynekologů. Nemocnice už za ně našla náhradu.

Na anesteziologicko - resuscitačním oddělení liberecké nemocnice v prosinci podalo výpověď šestnáct anesteziologů. Hrozilo tak, že liberecká nemocnice bude muset odkládat plánované operace. Oddělení ale nakonec opouštějí pouze dva lékaři. Zůstat se rozhodl například anesteziolog Pavel Sedlák. "Měl jsem nabídky ze zahraničí, konkrétně z Velké Británie a z Německa. Nakonec jsem se ale rozhodl dát našemu zdravotnictví poslední šanci. Stejně tak jsme se chtěli podpořit našeho pana primáře, abychom neuvedli oddělení do personální krize," říká Sedlák.

Už v pátek vzali zpět výpovědi téměř všichni odcházející lékaři v nemocnici v České Lípě. V Jablonci nad Nisou se čeká hromadné stažení výpovědí ve středu.

autor: Eva Malá
Spustit audio