Ledovka komplikuje situaci na silnicích v Česku, řidiči musejí počítat s oblevou

25. leden 2016

Ledovka na silnicích dělá od rána problémy řidičům v celém Česku. Třeba silničáři na Trutnovsku už museli uzavřít dvě silnice. Komplikace hlásí také dálnice D46, ve směru z Olomouce na Vyškov u exitu na úrovni Prostějova ji policisté ráno museli uzavřít.

Řidiči v Libereckém kraji by měli jezdit velice opatrně. Místy je totiž kvůli mrznoucímu mrholení náledí. Hlavní tahy jsou ale po chemickém posypu holé a mokré. Na cestách nižších tříd je najetá vrstva sněhu krytá posypem. Pro kamiony je stále uzavřená silnice mezi Oldřichovem v Hájích a Raspenavou na Frýdlantsku.

Přes oblevu zůstává na mnoha silnicích v Pardubickém kraji ležet sníh. Většinou je rozbředlý, ve výše položených oblastech i uježděný nebo zmrzlý.

V okolí Přelouče musejí řidiči na státních i menších komunikacích počítat se zmrazky, na Litomyšlsku, Žamberecku a Hlinecku se vyskytuje náledí. Uježděná sněhová vrstva pokrývá vozovky v oblasti Moravské Třebové a Žamberka, mokrý sníh leží kolem Ústí nad Orlicí, Skutče a Lanškrouna.

Jihočeské silnice zůstávají nadále sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Na Jindřichohradecku se na všech vozovkách tvoří náledí. Zbytek komunikací v regionu by měl být suchý nebo mokrý po chemickém ošetření.

Silnice na jižní Moravě jsou sjízdné se zvýšenou opatrností, protože se na nich místy tvoří náledí. V regionu prší a teploty se pohybují okolí minus tří stupňů Celsia. Hlavní tahy jsou většinou po chemickém posypu holé a vymrzlé, náledí se může tvořit zejména ve výše položených místech cest druhých a třetích tříd.

Na vedlejších silnicích může navíc místy ležet rozbředlá vrstva sněhu. Opatrnost je nutná zejména na Blanensku, Vyškovsku a Brněnsku. Meteorologové očekávají, že na jižní Moravu přijde obleva.

Čtěte také

autor: ČRo | zdroj: ČTK
Spustit audio