Ladronka bývala jednou z nejznámějších pražských usedlostí. Dnes je rájem in-line bruslařů

27. srpen 2023

Pražské usedlosti jsou památkou na bývalé příměstské osídlení Prahy. Často byly budovány u někdejších vinic. Na Břevnově to bývala Hybšmanka, Kajetána, Kneislovka, Petynka, Spiritka, Šleiferka nebo Ladronka. Na poslední jmenovanou a do přilehlého parku plného sportovců a dětí se půjdeme podívat.

Od začátku 10. století fungovalo v této lokalitě několik lomů na opuku. Ve 14. století viniční lis, založený snad dokonce Karlem IV. Tak kdysi vypadala Ladronka, dnes rozlehlý park a areál volného času. V roce 1688 pozemky koupil hrabě Filip Ferdinand de la Crone, lidově z Ladronu. Nechal tu postavit zájezdní hostinec, který po hraběti dostal jméno.

Filip Ferdinand vybudoval rozsáhlé panství, které sahalo až na jih, k dnešní Plzeňské ulici. Zahrnovalo i smíchovskou usedlost č.p. 121, pojmenovanou také po něm. K rozdělení smíchovské a břevnovské Ladronky došlo v 18. století, když usedlost vlastnil hrabě Volf Pötting z Persingu.

Ten byl velkopřevorem řádu Maltézských rytířů. Tomuto řádu patřila usedlost až do roku 1922. Poté přešla do majetku Hlavního města Prahy. V blízkosti Ladronky se nacházela chudinská kolonie a tak byla usedlost využita na skromné byty. V roce 1977 byly v už tak chátrajícím objektu, o který se nikdo nestaral, umístěny sklady.

Ladronka nabízí i netradiční sporty

Ačkoli byla usedlost prohlášena v roce 1964 kulturní památkou, areál dál chátral. V roce 1993 ho obsadili squateři s cílem vybudovat tu Autonomní kulturně sociální centrum. O usedlost se pak v rámci svých omezených finančních možností starali. Centrum fungovalo do listopadu 2000, kdy byli squateři vystěhováni.

Na Ladronce je nejdelší osvětlená in-line dráha v Praze

Později byla zahájena rekonstrukce, v bývalé usedlosti vzniklo kulturně - společenské centrum. V parku byl vybudován asfaltový bruslařský okruh dlouhý 4 229,5 metru, což z něj dělá nejdelší osvětlenou in-line dráhu v Praze. Na Ladronce je dětské hřiště, hřiště na plážový volejbal, tenis a pétanque a venkovní posilovací stroje.

Vyzkoušet si tu můžete i netradiční sporty: disk golf, při kterém se snažíte co nejmenším počtem hodů dostat disk („létající talíř“) z výchozího stanoviště do disk golfového koše. Nebo spikeball. Ten hrají dva dvoučlenné týmy a pinkají si gumový míček přes malou trampolínu ze síťoviny.

Na Ladronce stojí také dvě umělecká díla Čestmíra Sušky. Jedenáct a půl metru vysoká rozhledna Šiška a Kavárna Šiška, v níž se můžete z vlastních zásob občerstvit nebo prostor využít k odpočinku. Obě díla jsou vyrobená ze starých cisteren.

Spustit audio