Labradorští retrívři jsou skvělí plavci, ohaři umí běhat. K lovu se musí poctivě připravovat

18. červenec 2023

Ke každému myslivci neodmyslitelně patří pes. Někteří nedají dopustit na jezevčíky, Ivanka Soukupová ze Smrčné na Vysočině vyráží do lesa s ohaři a labradorskými retrívry. Z její chovatelské stanice už vyšly stovky štěňat a hodně jich také připravila k loveckým zkouškám.

„Dlouhé roky jsme měli anglické kokry, pak jsme byli jednou na kachnách. Tam jsem viděla pracovat labradora ve vodě. To mě uchvátilo,“ říká myslivkyně ze Smrčné na Jihlavsku Ivanka Soukupová. Prvního psa si pořídila už na začátku sedmdesátých let minulého století, později už vedla chovatelskou stanici. Dnes má ohaře a labradorské retrívry.

„Každý pes má svá specifika,“ říká chovatelka. „Labrador by měl být přinašeč, je vynikající aportér, je výborný plavec,“ popisuje. Ohaři jsou zase velmi rychlí a pro lov ideální. Jezevčík je zase dobrý na norování.

S výchovou je třeba začít už odmalička. Ivanka Soukupová radí pracovat s odměnami a chválou. „Přivolávat napřed slovně, potom s píšťalkou, chválit. Ten pes by měl vědět, že by měl přijít.“ S loveckým výcvikem pak začíná po přezubení, tedy kolem půl roku věku. Nejdříve aportují dřevěný kozlík. „Taková dřevěná činka, potom obalená kůží,“ vysvětluje. Později přechází na mrtvou zvěř. „Mám v mrazáku. Bažant, kachna, mám plnou králíkárnu.“ Stopování střelené zvěře pak pes trénuje na takzvané vlečce. „Tu zvěř táhnu za sebou a tam ji nechám,“ dodává myslivkyně.

Chovatelka Ivanka Soukupová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.