Kysané zelé, živobytí celé aneb košt kysaného zelí z celé Moravy v Kuželově
Kysané zelí naši předkové využívali už od středověku jako superpotravinu a obří hrnec se zelím byl v každém domě.
Dalo se jíst jen tak, nebo lehce podusit, zasmažit, přidat do placek. Voda z kysaného zelí fungovala jako "vyprošťovák" i jako všelék na žaludek i střeva. To vše zúročil folklorista Antonín Vrba a uspořádal v horňáckém Kuželově už 12. Košt kysaného zelí z celé Moravy.
Sám přes 100 vzorků sesbíral, připravil k degustaci a koupil obří nové hrnce na zelí coby ceny pro vítěze. Od odborníků na zelí se na koštu každý mohl dozvědět, jak zelí správně naložit a jak to udělat, aby bylo křehké a vydrželo i dva roky bez újmy na chuti i konzistenci.
Všichni se shodli, že základem všeho je absolutní čistota a konstantní teplota při kvašení a že zelí lze naložit jen se solí a kmínem, ale vylepšit ho lze i jablky nebo křenem. Na koštu panovala velmi přátelská a zpěvná atmosféra a zazněly na něm nejkrásnější horňácké písničky. Poslechněte si v záznamu pořadu Folklorní notování.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/b71c5d2b93b9741c57997922a6ba086a.jpg?itok=pJjrY4Ii)
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.