Kynoložka z Nového Boru letí do Afriky. Pomáhat v boji proti pytlákům

8. říjen 2018 15:35

Hana Böhme, maminka šestileté Carly a původně malířka skla odmalička milovala psy a africká zvířata. Její láska byla tak silná, že už několik let jezdí do africké republiky Kongo a cvičí hnědé krátkosrsté belgické ovčáky malinois společně s tamními psovody v boji proti pytlákům a pašerákům.

Hana Böhme odmalička milovala psy a africká zvířata

Dnes 8. října Hana Böhme opět odlétá do Afriky pomáhat s výcvikem štěňat své feny Camy. V Čechách zůstává další pes Odzala – ten by měl Africe pomoci také – na jeho výcvik a převoz ale Haně chybějí peníze. Ty se Hana snaží vybrat prostřednictvím internetového portálu hithit.com.

„Odzala bude převážně na letišti u celníků a bude hledat slonovinu, gorilí srst, luskouní šupiny,“ popisuje kynoložka, která bude v Africe intenzivně pracovat tři týdny. „Belgičtí ovčáci jsou jedni z mála psů, kteří zvládnou přelet do Afriky a budí respekt,“ říká.

Hana Böhme z Nového Boru – cvičí české psy a africké psovody, kteří dokážou odhalit pytláky.  Podporuje ji i liberecká zoo

Belgický speciálně vycvičený ovčák Odzala dostal jméno podle afrického národního parku. Pomáhat by měl ale v budoucnu na letišti v hlavním městě Republiky Kongo Brazzaville.

Carla Böhme, šestiletá dcera kynoložky chce jednou být "jako maminka"
autor: Lucie Fürstová

Nejnovější zprávy

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.