Kvůli stížnostem na rušení klidu i krádeže je v České Lípě v noci více strážníků

9. leden 2014

V České Lípě si od poloviny minulého roku obyvatelé města stále častěji stěžují na rušení nočního klidu i krádeže. Proto městská policie posílila, především ve večerních a nočních hodinách, hlídky strážníků. Ti křižují město a kontrolují místa, kde se večer schází mládež, bezdomovci, nebo kde hrozí riziko krádeže.

„Měli jsme dost stížností z některých lokalit sídlišť, že se tam schází mládež, bezdomovci, popíjí se tam alkohol, a v noční době jsme zaznamenali více majetkových krádeží, pokusy o vloupání a podobně,“ zdůvodňuje zástupce ředitele českolipské městské policie Antonín Doležal.

Na největším sídlišti Špičák je klid. Je to tím, že je všední den. Potvrzuje to i jeden z hlídkujících strážníků. „Jinak ta pochůzka přes den vypadá úplně jinak,“ říká.

Kontrolují se i bary. Ty jsou ale prázdné. Na své trase strážníci za noc zkontrolují zhruba deset nočních podniků. Nechybí ani motorizovaná hlídka, která objíždí město.

„Chtěli jsme udělat kontrolu ulic Pražská a Komenského," upozorňuje na další zastávku hlídky řidič vozu městské policie. Je to jedna z rizikových lokalit. „Tady se zdržuje mládež, většinou v pátek a v sobotu v nočních hodinách,“ doplňuje strážník.

Hlídka prochází počmáraným podloubím, kde jsou obchody. Strážníci svítí do každého koutu a kontrolují, jestli jsou dveře několika obchodů zavřené. Podle hlídky tu minulý týden došlo k pokusu o vloupání.

Během noci se kontrolují i bezdomovci, a to v místech, kde už strážníci vědí, že budou spát. Jedním z takových míst je most ve čtvrti Svárov. Strážníky zajímá, jestli jsou bezdomovci v pořádku a všímají si nového nocležníka.

„Přišel teď z práce, dělá v Zákupech," hlásí jeden ze stálých obyvatel a dodává. „Je hluchý, má vyndané sluchátko." Kontrola dokladů je nezbytná. Bezdomovci strach nocovat pod mostem nemají. Zatím, i díky teplému počasí, se nebojí ani zimy.

Noční služba byla tentokrát klidná. Rušnější noci zažívají českolipští strážníci především o víkendu.


Zvětšit mapu
autoři: sib , Tomáš Mařas
Spustit audio