Kvůli silnému větru jsou ve středních Čechách tisíce lidí bez proudu. Silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností

4. únor 2023 09:00

Ve středních Čechách bylo dnes v 08:00 kvůli větru bez elektrické energie 14.000 domácností, nejvíce na Nymbursku a Kutnohorsku. Na vysokém napětí je 22 poruch. Silnice jsou po ošetření většinou sjízdné se zvýšenou opatrností.

"Poruchové čety jsou i nadále v terénu, pracují na obnovení dodávky našim zákazníkům. Nejčastější příčinou poruch je pád stromů a větví do vedení, poškození izolátorů a konzolí, přetrhání vodičů. Mnohdy je problém se do terénu dostat kvůli popadaným stromům," uvedla mluvčí ČEZ Soňa Holingerová.

Aktuální informace o obnově dodávek elektřiny zde.

Silnice ve středních Čechách jsou po ošetření většinou sjízdné se zvýšenou opatrností. Například na Berounsku a Rakovnicku jsou podle informací Ředitelství silnic a dálnic sněhové přeháňky. Na některých místech je náledí, řekl ČTK pracovník dispečinku krajské správy a údržby silnic:

"V noci vyjelo 100 sypačů, teploty šly dolů, takže místy je náledí, vybízíme řidiče k opatrnosti."

Podle mluvčí krajských hasičů Dagmar Zemanové vyjížděli hasiči mezi páteční 23:00 a dnešní 06:00 k 80 zásahům v souvislosti s větrem. Většinou odstraňovali stromy spadlé na silnice nebo dráty elektrického vedení.

Teploty v regionu se dnes pohybují většinou od nuly do dvou stupňů Celsia. Během dne by měl podle meteorologů vítr postupně ustávat.

zdroj: ČTK
Spustit audio