Kvůli nedostatku sněhu se lidé zajímají i o cyklistické zájezdy

10. leden 2014

Letošní lyžařská sezóna začala v Libereckém kraji rozpačitě. Někdo říká, že vlastně ještě nezačala vůbec. Mnozí už zlomili kvůli nedostatku sněhu nad českými horami hůl a raději se vypravili za hranice. Do lyžařských středisek v Alpách, kde je sněhu plno.

Nepojede se Jizerská padesátka, venku to vypadá jako v dubnu a lyžařská střediska zejí prázdnotou.

„Nejde to říct úplně jednoznačně, protože nevíme, co by bylo, kdyby u nás bylo bílo. Ale každopádně zájem o lyžování v Rakousku je. Ať už autobusem, nebo ubytování, které zajišťujeme,“ říká majitelka liberecké cestovní kanceláře Irena Špringlová a dodává

„Zajímavostí, možná úsměvnou, je, že stoupl zájem o cyklistické i bruslařské zájezdy. Asi je tam souvislost se spíše cyklistickým než lyžařským počasím.“

Alpám dává před českými horami přednost třeba Bára Krejčová z Liberce. „Takové ty každoroční týdenní dovolené trávíme v zahraničí v severní Itálii. Jezdíme tam, protože v dnešní době už si tam za stejné peníze lépe zalyžujeme a nemusíme se obávat toho, že tam sníh nebude,“ tvrdí.

Naopak sjezdař Honza se svojí rodinou a známými dává přednost Jizerským horám. I když po letošní zkušenosti si příští pobyt možná ještě rozmyslí.

„Přijeli jsme z Prahy. Jezdíme sem pravidelně, protože Jizerské hory jsou nám blízké už mnoho let. Přijíždíme hned po Vánocích a končíme až po Novém roce. Letos je situace opravdu zoufalá, nikdy jsme neměli horší podmínky, za posledních řekněme osm let,“ říká.

autor: sas
Spustit audio