Kvalitu vody, která vyvěrá v jakémkoliv prameni, nemůžeme zaručit, říká mluvčí Jablonce

Hygienici otestovali vodu ve vybraných studánkách a pramenech v Libereckém kraji. Pitná je podle výsledků jen v polovině z nich. Lidé si chodí pro vodu například do lesoparku na Žižkově vrchu v Jablonci nad Nisou. Tam testy sice laboratorní zkoušky vyšly dobře, hygienici přesto takovéto přírodní zdroje moc nedoporučují.

Někteří Jablonečané si chodí pro vodu do studánky v lesoparku na Žižkově vrchu. „Vodu odsud normálně piju, nemusí se převařovat,“ říká Jan Reichl z Jablonce, který si na místo pravidelně chodí pro zásoby vody.

Radnice za kvalitu vody v místních neoficiálních pramenech ovšem neručí, varuje mluvčí Jablonce Markéta Hozová. „Je šest studánek a říkáme, že mají užitkovou vodu. Rozbory vody neděláme, protože rozbor platí pro ten konkrétní den, kdy se rozbor provede,“ vysvětluje Hozová a pokračuje: „Všichni, kdo užívají vodu ze studánek a považují ji za pitnou, by si měli nechat udělat svůj vlastní rozbor, aby předešli nějakým zdravotním potížím.“

„Kvalitu vody, která vyvěrá v jakémkoliv prameni, nemůžeme zaručit,“ uzavírá mluvčí.

Ze 12 testovaných nejnavštěvovanějších studánek v kraji vyšla dobře jen půlka

Neoficiálních studánek jsou v Libereckém kraji desítky, z 12 nejnavštěvovanějších vzali hygienici vzorky. Voda byla nezávadná jen v polovině případů. Například v lesoparku na Žižkově vrchu testy vyšly dobře, má to ovšem své ale, upozorňuje Jana Loosová z Krajské hygienické stanice v Liberci.

Hygienička potvrzuje: Zkouška kvality vody platí pouze v den testování!

„V době, kdy jsme odebrali vodu z tohoto pramene, voda byla vyhovující. To ale platí pro daný okamžik. Pokud zaprší nebo dojde k tání, může dojít ke kontaminaci

Jeden z nejoblíbenějších pramenů v regionu je Ledový mužíček ve Frýdlantě. Voda tam ale vyvěrá nedaleko železniční tratě, může tak být podle hygieniků často velmi závadná.

autor: sas
Spustit audio