Kvalitu ovzduší v České Lípě měří speciální vůz. Odebírá vzorky v centru i obytných čtvrtích

4. duben 2013

Od začátku dubna měří kvalitu ovzduší v České Lípě speciální vozidlo. Měřící vůz Českého hydrometeorologického ústavu má na střeše několik metrů vysokou sondu, která zachycuje to, co Českolipané dýchají.

Polétavý prach v ovzduší měří celoročně v České Lípě stanice na sídlišti Sever. Město se rozhodlo zajít ještě dál a zjistit víc o kvalitě ovzduší.

„Město se k tomuto kroku rozhodlo proto, aby získalo data i z jiných míst než je sídliště Sever. Městu by toto měření mělo pomoci ve vytipování základních zdrojů znečištění a těch největších zdrojů, které mohou poškozovat zdraví,“ vysvětluje mluvčí radnice Kristýna Brožová.

Na sídlišti Sever v České Lípě měří polétavý prach menší než deset mikrometrů, mobilní stanice se podle Brožové soustředí i další nebezpečné součásti ovzduší:

„Měřícím vozem se budou měřit i prachové částice, které jsou menší než dva a půl mikrometru, oxid siřičitý nebo přízemní ozon. Je to z toho důvodu, že tyto látky, zejména malé prachové částice, mohou vážně poškodit lidské zdraví.“

Speciální vůz odebírá vzorky na náměstí v centru města, u výpadovky na Děčín i u základní školy ve čtvrti plné rodinných domů. Výsledky budou nejdřív v květnu. Podle nich pak bude radnice dál postupovat.

Monitorovací vůz ČHMÚ v České Lípě

„Bude hlavně záležet na tom, jak případně špatně ty výsledky vyjdou. Město potom určitě bude zvažovat kroky na doporučení odborníků z ČHMÚ, jakým způsobem by mohlo situaci zvrátit,“ říká Brožová.

Naměřené hodnoty škodlivých látek v ovzduší chtějí odborníci porovnat s údaji z dalších měst – například s Libercem, Litoměřicemi nebo Děčínem.

S největší koncentrací polétavého prachu má na severu Čech dlouhodobě problém především Ústí nad Labem. Zatímco v letech 2001 až 2011 zde byla kvalita ovzduší kvůli polétavému prachu špatná každý rok, v České Lípě ho během této dekády překročili jen čtyřikrát.

Podobná dodávku té, která od dubna měří kvalitu ovzduší v České Lípě, jezdí od podzimu minulého roku také v Ostravě. Imisní měřící vůz si tamější radnice pronajala na sto dní. Na rozdíl od běžných dodávek v sobě speciální auto skrývá moderní laboratoř, která má ve městě taktéž mapovat kvalitu ovzduší a ukázat na možné viníky jeho znečištění.

autoři: msk , Tomáš Mařas
Spustit audio