Kvadriatlon v Bedřichově ukázal, jak můžou spolupracovat zdraví sportovci s handicapovanými

13. březen 2016

V Bedřichově v Jizerských horách se včera uskutečnil první zimní kvadriatlon smíšených dvojic, kterou tvořili zdravý a handicapovaný sportovec. Právě proto měla tahle akce ukázat, že všichni můžeme fungovat jako tým. Závod se skládal ze čtyř disciplín.

„My navazujeme na takový kvadriatlon. Startujeme, jedeme celkem sedm kol, ve čtyřech kolech střílíme stejně jako na biatlonu. Potom máme dvě kola, která jsou kombinovaná se skicrossem a se sjezdem. A v posledním kole máme ještě dvousetmetrový sprint,“ vysvětluje Daniel Novák z Nadace ČEZ, co všechno musejí absolvovat jednotlivé dvojice.

Zdravý sportovec jede na běžkách, handicapovaný na speciálně upravených saních, a buď se sám odpichuje holemi, nebo je na laně tažen svým týmovým kolegou. Handy kvadriatlon má ukázat, jak důležitá je v téhle dvojici spolupráce. A pak také to, že sportovat se dá za jakýchkoli okolností.

„Jsou tu amputáři, vozíčkáři, neslyšící, a je úplně jedno, jací ti lidé jsou, jaké mají postižení. Všichni jsme jedna velká společnost, a proto ty aktivity děláme společně. Není to mistrovství světa ani mistrovství republiky, jde spíš o to, abychom se bavili společně a těm, kteří dnes sedí doma, dokázali, že se ten život dá žít aktivně,“ vysvětluje jeden z pořadatelů a sám vozíčkář Heřman Volf.

autor: David Nyč
Spustit audio