Kus vařeného vola
Středeční apetýtový recept nás zavede do královského města Znojma. Pivovarská restaurace hoZpoda sídlí v místech s historií sahajících až do 14. století. V běžném provozu si můžete užít i exkurzi v pivovaru a přivonět k různým druhům chmelu.
Následující recept s lidovým názvem nám poskytl pan Miroslav Harašta.
Budete potřebovat:
- 800 g hovězích žeber
- 4 mrkve
- 3 petržele
- 2 velké cibule
- lžíci soli
- špetku pepře
- nové koření a bobkový list
- 1 strouhaný křen
- 800 g brambor
- špetku soli
- špetku mletého kmínu
- 1 lžíci oleje
Postup:
- Z hovězích žeber a kořenové zeleniny připravíme vývar, který je nutno vařit minimálně 5 hodin.
- Po dovaření vytáhneme hovězí maso a oddělíme od kosti.
- Jakmile maso vychladne, nakrájíme ho na porce.
- Takto připravené maso vložíme spolu s nakrájenou zeleninou do hrnce, kde ho podlijeme vývarem a necháme povařit.
- Povařené maso jako první vložíme do hluboké misky.
- Na maso položíme zeleninu, zalijeme vývarem, přidáme strouhaný křen a posypeme zelenou petrželkou.
- Mezitím si nastrouháme brambory, které osolíme a přidáme mletý kmín.
- Nastrouhané brambory orestujeme na oleji na pánvi a podáváme je k masu jako přílohu.
Další inspiraci na gastro-výlety po jižní Moravě najdete na webu gourmetjiznimorava.cz.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.