Kůrovcová kalamita v Liberci? Škůdci napadli v lesích i ve městě desítky stromů

15. březen 2016
Kůrovec napadl i stromy téměř v centru Liberce

Stromy v Liberci napadá kůrovec. Lýkožrout se obvykle šíří hlavně v lesích, teď se dostává i do městské zástavby. Letos se kůrovci přemnožili, a hrozí tak kalamita – ve volné přírodě, ale i ve městě.

Na možnou kalamitu upozornili už na začátku letošního roku revírníci z Městských lesů v Liberci. Stromy napadené kůrovcem jsou třeba pod klášterem v centru Liberce nebo v parku na Vápence. Šíření škůdce mimo les je raritní, ale má své příčiny. „Suchem v loňském roce došlo k razantnímu oslabení smrkových porostů, které tak přestaly být obrany schopné proti tomuto hmyzu,“ vysvětluje Jiří Bliml, vedoucí Městských lesů Liberec.

Revírníci i úředníci se shodují, že situace je vážná. „V meziročním porovnání lze říci, že se jedná o nárůst, který přesahuje řádově tisíce procent,“ říká Jaroslav Rašín, vedoucí libereckého odboru životního prostředí, který napadené stromy eviduje. „V minulosti jsme měli ročně ojedinělé případy, zatímco za poslední půlrok evidujeme asi 120 případů výskytu,“ doplňuje Jaroslav Rašín.

Lapač kůrovce

Úřady mohou zasáhnout dvěma způsoby – informovat a upozorňovat vlastníky stromů, že je potřeba realizovat opatření, které zabrání dalšímu šíření škůdce. Pokud majitelé žádné kroky nepodniknou, mohou jim úřady opatření přímo nařídit.

autor: sas
Spustit audio