Kůrovci napadli Liberec. Magistrát už vyhlásil výjimečný stav

13. květen 2016

Kůrovec neškodí jen v libereckých lesích, ale rozšířil se už i po městě. Úředníci z libereckého magistrátu proto vyhlásili výjimečný stav. Nečekají na podněty od obyvatel nebo myslivců, ale sami stromy k pokácení vyhledávají.

Lesníci a pracovníci technických služeb už v lesích skáceli stovky stromů a ve městě další desítky. Nakažené stromy se uzdravit nedají. Jediným řešením jsou traktory a motorové pily.

Úředníci obyčejně čekají v případě napadených stromů ve městě na podněty od obyvatel nebo lesníků. Na to teď není čas. Kůrovec se šíří rychle, velké papírování proto teď musí jít stranou, říká Lucie Sládková, vedoucí libereckého odboru zeleně.

„V současnosti evidujeme desítky případů. Napadené stromy se snažíme odstranit co nejdřív, takže nečekáme na povolení z odboru životního prostředí. Kůrovec už se objevil v městské části Liberec, na Františkově, v Pavlovicích, Ruprechticích a v Králově Háji,“ vypočítává Sládková.

Kolik se bude muset pokácet stromů celkem, to se ukáže v následujících týdnech. Některé stromy mohou být napadené zevnitř, aniž by to už bylo vidět.

autor: sas
Spustit audio